Kaynaklar'dan...

Türkiye’de yüksek lisans ve doktora yapmış 559000 kişi iş arıyor

doktora-issiz

Türkiye’de yüksek lisans ve doktora yapmış 559000 kişi iş arıyor. İki üniversite bitirmiş ancak iş bulamamış işsiz sayısı ise 225 bin.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından önceki açıklanan işsizlik rakamları, Türkiye’de istihdamla ilgili sorunun artarak devam ettiğini ortaya koyuyor. İşsizlik sorununun farklı boyutlarıyla ele alınması gerektiğini söyleyen insan kaynakları portalı Genel Müdürü Okan Genel Müdürü Tütüncü, “Yüksek lisans ve doktora yapmış adaylar için bile işsizlik sorunu önemini koruyor. Sadece bizim sistemimizde yüksek lisans ve doktorasını bitirmiş ve aktif olarak iş arayan 559 bin aday var. İki üniversite bitirmiş adayların sayısı ise 285 bin. Buna karşılık bu adayları talep eden firma sayısı ise yalnızca 405” dedi. Tütüncü, doğru işe yerleştirme ve mezun olunan bölümde iş bulma konusunda da sıkıntı yaşandığını belirtti.

Lisansüstü eğitim almış adaylarla, bu adayları talep eden firma sayısı arasındaki uçuruma dikkat çeken Tütüncü, ilan veren firmaların yüzde 1’i, yani sadece 405 firma yüksek lisans veya doktora mezunu aday arıyor. Türkiye’de nitelikli işsizlikten bahsediyoruz fakat rakamlar gösteriyor ki, yüksek lisans ve doktora yapmış yüz binlerce aday olmasına rağmen, Türkiye’nin işgücü piyasası bu elemanları istihdam edecek nitelikte değil” dedi. İş arayan yüksek lisanslı ve doktoralı adayların bitirdiği programlar arasında İşletme yüzde 22.5 ile birinci sırada geliyor. Makine Mühendisliği, Kimya ve Bankacılık alanlarına yönelik lisansüstü eğitimini tamamlamış adaylar da, doğru işi bulmak için özgeçmişlerini aktif durumda tutan adaylar arasında öne çıkıyor. Tütüncü, “Adayların başvuru yaptıkları sektörlere bakıldığında ise bitirilen programlarla uyumlu bir tabloyla karşılaşıyoruz. İşletme mezunları birçok farklı sektörün idari pozisyonlarındaki iş olanaklarını değerlendirirken, mühendislik, biyoloji ve kimya gibi teknik dallar ve doğa bilimlerinde lisansüstü programlarını tamamlamış olanlar ilaç, gıda, otomotiv, bilişim teknolojileri ve inşaat gibi sektörlere yöneliyorlar” şeklinde konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu