EkonomiHalk Haber'den...

Ekonomik Kriz Nisan Ayında Alevlenecek

“Yeni ekonomik krizin seçim sonrası geleceği” iddiasına ilişkin bir açıklama da Makine Mühendisleri Odası’ndan geldi. Hazırlanan rapora göre “İşsizlik 2019’da artarak devam edecek. Seçime kadar çöpler halının altında tutulmaya çalışılıyor”

TMMOB Makina Mühendisleri Odası (MMO)’nın hazırladığı “Sanayinin sorunları” bülteninin 45’incisini kriz, sanayi ve işsizlik sorununa ayırdı. İncelemede 2018’de önce durgunluk ardından kriz şeklinde yaşanan darboğazın işsizliği ileri boyutlara taşıdığı belirtildi. İşsizliğin 2019’da bir “afet” şeklinde toplumu olumsuz etkileyeceğine dikkat çekilen raporda, özellikle de 15-24 yaş grubundaki gençlerin yüzde 41’e ulaşan işsizliğine işaret edildi.

SEÇMEN ÖFKESİNİ SANDIĞA TAŞIMASIN DİYE

MMO analizinde şu noktalara vurgu yapıldı:

♦ Ekonomide küçülme, şimdilik 31 Mart yerel seçimlerinde seçmenin öfkesinin sandığa yansımaması için özellikle Hazine kaynakları ve öteki kamu imkânları kullanılarak hissettirilmemeye çalışılıyor. Nisan başına kadar çöpler halının altında tutulmaya çalışılıyor. Esas kriz ateşinin nisan ayıyla birlikte alevleneceği yaygın bir kanı.

♦ Sanayi üretimindeki gerileme ivmelenerek hızlanıyor. Geçen yılın son çeyreğindeki üretimin 2017’nin yüzde 6 kadar altında kalması bekleniyor. Bu da doğaldır ki GSYH’yi etkileyecek. GSYH’nin son çeyrekte yüzde 3-4 arasında daralması sürpriz olmayacak. İmalat sanayindeki yıllık gerileme yüzde 7’yi aştı. Özellikle ara malları üretiminde gerileme yüzde 12’ye yaklaşarak sert bir düşüş gösterdi. Aynı ölçüde olmasa da, sermaye malları üretimindeki yüzde 8,3’lük gerileme, yatırımlardaki sert azalmadan kaynaklandı.

İNŞAAT KRİZİ SANAYİYE SIÇRADI

♦ İmalat sanayinde yüzde 7’yi aşan düşüş, sektörel olarak analiz edildiğinde özellikle inşaata girdi veren alt sektörlerde üretim düşüşü dikkat çekti. Seramik, çimento gibi taşa toprağa dayalı sanayilerin en sert düşüşü yaşadıkları görüldü. Bu alt daldaki yıllık üretimi düşüşü yüzde 21’i geçti. Yine inşaatla ilgili ağaç işleme sanayinde yüzde 16 ve demir-çelik sektörünü içeren ana metal sanayinde yüzde 12’yi aşan gerileme dikkat çekti.

♦ İşgücü piyasasına çıkan 5,2 milyon gençten 4 milyonu istihdam edilirken, iş bulamayan sayısı 1 milyon 167 bin. Böylece işgücü piyasasına yeni giren kişiler arasında genç işsizlerin oranı yüzde 22,4 oldu. Ancak bu oranın dar tanımlı olduğunun altı çizilmesi gerekir. Bunun dışında 1 milyon 733 bin genç ise ne eğitim görüyor ne de çalışıyor, üstelik iş de aramıyor. Böylece genç nüfus içindeki işsizlik yüzde 41’e ulaşıyor.

https://www.halkhaber.org/20-milyon-icra-dosyasi-yurttas-borc-bataginda/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu