Kaynaklar'dan...

Emperyalistlerin esas hedefi Suriye ve İran’dır

Marmara Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve İşçi Kardeşleri Partisi Genel Başkanı Şadi Ozansu, Fars Haber Ajansına konuştu. Doç. Dr Şadi Ozansu ile Emperyalizm ’in dünya politikasındaki yerini konuştuk. Ayrıca Şadi Ozansu hoca ile Türkiye’nin Batı’ya karşı nasıl siyaset izlediğini ve İran’ın Orta Doğu’daki politikası üzerinde konuştuk.

S-Şuan da emperyalist politikası dünyanın neresindedir?

Emperyalizm ve ABD kendi içerisinde çelişkiler yaşıyor

C-Dünya çapında şuan artık çürüyen emperyalist bir sistemle karşı karşıyayız. Tabi bunun başını ABD emperyalizmi çekiyor. Ve bu ABD kendi içerisinde de o kadar çelişkilerle karşı karşıya ki, bu müdahaleyi kendi başına yapacak durumda değil. Diğer emperyalist güçlere ihtiyaç duyuyor. Bu emperyalist güçler; Avrupa birliği, Fransa, İngiltere, İtalya ve diğer Avrupa birliği ülkeleridir. Bunun yanı sıra bir de işbirlikçi ülkelere ihtiyaç duyuyor.

S-Emperyalistler orta doğuda ne yapmak istiyor?

Emperyalistlerin esas hedefi Suriye ve İran’dır

C-İsrail zaten başlarını çekiyor bu emperyalistlerin. Çünkü orta doğunun tek emperyalist ülkesindir İsrail. Onun dışındaki bütün devletler, yarı sömürge halkları olan mazlum milletlerdir. Dolaysıyla burada genel bir savaş söz konusudur. Emperyalizm burada bir savaş çıkarmak istiyor. Bu savaşı her tarafta yapıyor. Libya’da yaptı. Başka bir güç oraya yerleştirdi. Malide yaptılar. Tunus’a girmek istiyorlar. Cezayir’i işgal etmek istiyorlar. Tabi esas hedefleri Suriye’den sonra İran’dır.

S-Orta doğuda ezilen milletler olarak nasıl bir politika izlemeliyiz?

Emperyalizm ve Siyonizm’e karşı bir cephe oluşturmalıyız

C-Orta doğunun ezilen bütün halklarının Siyonist İsrail’in konumuna ve onu destekleyen başta ABD emperyalizm olmak üzere, diğer emperyalist ülkelere karşı da ortak bir cephe oluşturulması gerekir. Bu cephenin inşasını inşallah biz atacağız.

S-Türkiye’nin orta doğu ve emperyalist devletlere karşı politikasını nasıl görüyorsunuz?

Türkiye emperyalizm ‘in hizmetindedir

C-Türkiye’nin şuan ki orta doğudaki durumu ABD ve diğer emperyalist ülkelerin taşeronluğunu yapmak konumundadır. Şuanda Türkiye’de egemen bir hükümet yoktur. Türkiye’nin ne parlamentosu ne de hükümeti egemen değildir. Libya’da NATO müdahalesi söz konusu olduğunda Başbakan çıktı: Libya’ya NATO nasıl müdahale der” dedi. Sonra fırçayı yedi, gitti Libya’ya donanmayı gönderdi. Aynı durum Suriye için de söz konusuydu. Suriye ile de çok iyi ilişkiler içerisindeydi Türkiye hükümeti. Hillary Clinton geldi. Dedi ki: Suriye’ye saldıracaksınız. Onlarda Suriye politikasını değiştirdiler. Dolaysıyla Türkiye’de bağımsız bir hükümet yok. Bu koşullar altında Türkiye emperyalizm ‘in hizmetindedir. Taşeron askeri güç olarak varlığını korumaya çalışıyor.

S-Şuanda batının eliyle tezgâhladığı İran’da bir iç savaş çıkacaktır yorumları hakkında neler düşüyorsunuz?

İran’da bir iç savaş çıkacağına ihtimal vermiyorum

C-İran üzerinde batı emperyalizm ’in tezgâhladığı bir oyunu vardır; ama İran’da bir iç savaş çıkacağına ihtimal vermiyorum. İran’ın Suriye gibi olması kolay da değildir mümkün de değildir. Suriye’den sonra İran’ı hedef gösterdikleri, İran’a saldıracakları İsrail ve emperyalistlerin hedefinde vardır zaten. İran bölgedeki diğer işbirlikçi devletlerden oldukça farklıdır. İran bağımsızlık gücünü kendinden gören bir devlettir.

S-Mehmet Şadi OZANSU kimdir?

C-Mehmet Şadi Ozansu, 1953 yılında dünyaya geldi. Marmara üniversitesi Fransızca kamu yönetimi bölümü öğretim üyesidir. İşçi Kardeşliği Partisi’nin genel başkanıdır. Ulusal ve uluslar arası alanında bir çok ödül almıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu