Kaynaklar'dan...

ABD’nin Afganistan işgali genişletiliyor

isgalci-abd

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ordusuna Afganistan’da “daha aktif görev verme” kararı aldı. Gerekçe Taliban’la mücadele olarak açıklandı. Reuters’a konuşan, ismini vermeyen bir ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, ABD’nin Talibanla mücadele eden Afgan güçlerine savaş alanlarında karadan ve havadan daha aktif olarak destek sağlayacağını söyledi.

Obama’nın kararına göre ABD özellikle hava gücü desteği verecek. Ancak ABD’li yetkili “Bu Talibanı hedeflemek için ucu açık bir mukavele değil” dedi.
Obama’nın kararı Afganistan’da uluslararası güçlerin savaş misyonunu bitirip görevi Afgan ordusuna devretmesinden bir yıldan fazla bir süre sonunda geldi.
Bu Afganistan’da yaşanan çatışmayı yeniden tanımlayabilecek bir adım olarak görülüyor.

BBC’nin haberine göre ABD’nin yeni politikası çerçevesinde Afganistan’daki ABD komutanı General John Nicholson Amerikan askerlerinin konvansiyonel Afgan güçlerine çatışma alanlarında ne zaman eşlik edeceğine karar verebilecek. ABD askerleri şimdiye kadar sadece Afgan özel güçlerine eşlik ediyordu.

ABD yetkilisi genişletilmiş yetkilerin “yalnızca savaş alanında stratejik etkilerinin göülebileceği belli durumlarda” kullanılacağını da söyledi.

Karara göre ABD ordusu sadece “aşırı durumlarda” değil Afgan güçlerinin Talibanla mücadelede kilit harekatlarında da yer alabilecek.

Afganistan’da hali hazırda 9 bin 800 ABD askeri bulunuyor. Sayının düşürülmesi bekleniyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu