Kaynaklar'dan...

Vatandaş isyan etti: Devletin hastanesi nasıl kapalı olur ya? Rezillik ya!

tadilat

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin acil servisinde ‘tadilat nedeniyle kapalıdır’ yazısını gören hastalar şok oldu.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi hastalara hizmet vermiyor. Kapısına ‘tadilat nedeniyle kapalıdır’ yazısı asılan acil servise gelen vatandaşlar, duruma tepki gösterdi. İddiaya göre cuma günü 17.00 sularında kapanan acil bölümünde çalışan doktorlardan bir kısmı bir süre önce istifa etti, geriye kalan 3 doktor da yoğunluktan dolayı rapor aldı. Konuyla ilgili konuşan bir vatandaş, “Doktorlar, kendi kafalarına göre rapor almış. Diyorlar ki; ‘hastanenin içinde tadilat var’. Böyle bir şey yok. Herkes kafasına göre rapor almış, acil kapalı. Gelen hastalar olarak sadece çocuklara bakıyorlar. Ya Dışkapı Hastanesi’ne ya da diğer hastanelere gönderiyorlar. Pazartesi açılacağı söyleniyor ama belli değil” dedi.

Acil servisin kapalı olduğundan haberdar olmayan vatandaşlar kapıdan geri dönmek zorunda kaldı. Kapıya kadar gelip durumu olay yerinde bulunanlardan öğrenen bir başka vatandaş, “Hastaneye geldik biz. Şimdi Dışkapı’ya mı gideceğiz. Devletin hastanesi nasıl kapalı olur ya? Rezillik ya” diye konuştu.

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde bir yılda 3 kez yönetici değişikliği yaşandığı öğrenildi. Tadilata girmeden önce sadece 4 doktorun görev yaptığı hastanenin acil servisine günlük ortalama bin civarında hasta geldiği belirtildi. Yaşanan yoğunluk yüzünden hastalarla gerektiğince ilgilenemeyen özellikle pratisyen hekimlerin, muhtemel şiddet olaylarından çekinerek, istifa edip başka yerlere gittikleri kaydedildi.

Acil sevis yanında büfe işleten Oğuz Fakılı, tadilat olmadığını öne sürdü. Hasta yoğunluğunun çok fazla olması sebebiyle acil servisteki doktorların psikolojilerinin bozulduğunu belirten Fakılı, bazı doktorların izin alıp ayrıldıklarını söyledi. Hastane yönetiminin duruma müdahale etmemesi sebebiyle acilin kapatıldığını dile getiren Fakılı, “Hasta, cebindeki son parayı taksiye verip geliyor, daha sonra yürüyerek başka hastaneye gidiyor” dedi.

Türk Sağlık Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, “Burada bir eksiklik yaşanıyorsa bunun sorumlusu vatandaş değil, bakanlık ve Sağlık Bakanı’dır. Türkiye’de bir acil servis hele de başkentte kapatılıyorsa vay haline bu memleketin. Sayın Bakan’ın birkaç kez daha düşünmesi gerekir. Ne zamandan beri Türkiye’de ülkenin en büyük hastanelerinden birinin acil servisi tadilat nedeniyle kapatılıyor? Yıllardır sağlık konusunda Türkiye’ye çağ atlattık diye övünülüyor. Ama hiçbir dönemde böyle büyük hastanelerin hekim eksikliğinden dolayı acil servisinin kapatıldığını hatırlamıyorum” diye konuştu.

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, acil serviste yaşanan bu skandalı hasta hakları yönetmeliği ve sosyal güvenlik hukuku açısından ihlal olarak değerlendirdi. Acilde tadilat yapılmasının o hastanede acil hizmetlerinin durması anlamına gelmediğini belirten Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu, beceriksizlik anlamına geliyor. Tadilat nedeniyle hastane kapanır mı? Akıl ve mantığa aykırı. Oraya giden bir kişi acil servisin kapalı olduğunu görüp farklı bir yere giderken hayatını ya da vücut bütünlüğünü kaybederse, bakan dahil, Sağlık Bakanlığı yetkilileri, ildeki sekreterlik ve hastane yönetimi hepsi zincirleme buradaki kusurdan sorumludur.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu