Kaynaklar'dan...

Vahim iddia: Ermenek’teki ocağı 2 yıl önce de su bastı, maden 22 günde boşaltılabildi

gariban-madenciler

Karaman’ın Ermenek ilçesinde 18 işçinin su basması sonucu mahsur kaldığı Has Şekerler şirketine ait linyit kömürü ocağına ilişkin her gün yeni bir ihmal ortaya çıkıyor. Yeraltı suyu havzası olan bölgedeki madeni dağa önceden en az üç kez su bastığı iddia edilmişti; bir işçi 2012’deki baskında suyun tam 22 günde boşaltılabildiğini söyledi.

Zaman gazetesine konuşan işçi, “2012 yılında da patlama yaşandı. Yine böyle ağzına kadar su doldu. O dönem suyu 22 günde boşaltabildiler. Cuma vaktiydi ve daha sonra da yemek saatiydi. Bu yüzden içeride kimse yoktu. O dönem can kaybı yaşanmadı” dedi.

İşçiler, madende baskın önleyici sensör sistemi bulunmadığını, tavandan sızıntı olduğunu ve zaman zaman su patlamaları yaşandığını da anlattı. Buna göre, vardiya çavuşları ve mühendislerin konuyu şirket sahiplerine iletti ama tedbir alınmadı; su dolan yerlerde de tahliye yapılmadı. İşçiler, tıpkı Soma’daki gibi ocağa her gün inmesi gereken teknik sorumluların ayda sadece bir defa indiğini de anlattı.

Bir diğer işçiyse, torba yasadaki madenlere ilişkin düzenlemeyle maliyetin arttığını ama firmanın üretimden vazgeçmediğini aktardı: ”Kütahya’da yeni ocak açıldı. Orayı kurtarmak için buranın parası oraya aktarılıyordu. Bu yüzden Ramazan ayından beri maaşlar verilmiyor.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu