Kaynaklar'dan...

Metro-Real-Beğendik işçileri hileli iflas ile çalınan hakları için eylem yaptı

Real Market’te çalışan 1700 işçi, hileli iflas gösterilerek işsiz bırakılmalarını ve tazminatlarının gasp edilmesini protesto etti.

İstanbul Yenisahra’da buluşan işçiler “Metro Real Beğendik haklarımızı gasp ettirmeyeceğiz” pankartı arkasında Real-Beğendik patronuna ait Metro Market önüne yürüdü.

Metro Marketin bahçesinde “Real Market İşçileri” imzasıyla yapılan basın açıklamasını işçilerden Ahmet Fazıl Şahin okudu.

Şahin, yıllarca Real Hipermarketler Zinciri AŞ bünyesinde çalışan 1700 işçi olarak hileli bir iflas sonucu işsiz kaldıklarını ve hiçbir haklarının verilmediğini belirtti.

1998’den beri faaliyet gösteren Real’in 2014 yılında çalışanların onayı alınmadan Beğendik Marketler grubuna devredildiğini anlattı. Firma sahibi Hacı Duran Beğendik’in ilk yıl şirketin 20 milyon TL kar elde ettiğini açıkladığını hatırlatan Şahin, ertesi yıl ise iflas erteleme kararı alınarak şirkete kayyım atandığını anlattı.

Real Hipermarketler Zinciri AŞ isminin 2017 Haziran’ında Alvi Marketler Zinciri olarak değiştirildiğini söyleyen Şahin, ardından ise Hacı Duran Beğendik’in hisselerini babası Mehmet Beğendik’e devrettiğini belirtti.

Kayyımla birlikte şirketin hileli bir şekilde iflasa sürüklendiğini ifade eden Şahin, “Hileli iflas ile kapatılan mağazalarda çalışan biz işçilerin kıdem, ihbar, hak etmiş olduğu ücretli izin, fazla mesai gibi haklarını ödemeden çıkışlarımız verilmiştir. Ve bu Süreçle ilgili bizlere hiçbir açıklama yapılmamıştır” dedi.

Real ile Beğendik şirketlerinin yönetim kurullarının aynı kişilerden oluşmasına rağmen “iflastan” kurtarılan Beğendik grubunun hakları için kendilerine İstanbul Anadolu 3. İflas Müdürlüğü’nü adres gösterdiğini anlattı.

Şahin üyesi oldukları Tez-Koop-İş Sendikası’nın tutumuna ilişkin ise şunları söyledi:

“Bizlerden yıllarca aidat alan, 2006’dan beri örgütlü olduğumuz, adımıza sözleşmeler yapan bizim sendikamız olarak bildiğimiz Türk-İŞ’e bağlı Tez-Koop-İş Sendikası yanımızda yok. Yanımızda olmadığı gibi haklarımız için mücadele etmemizi de engellemeye çalışmaktadır. Arkadaşlarımıza, kendisinin örgütlü olduğu diğer marketlere iş teklifinde bulunarak mücadeleden uzaklaştırmaya çalışmaktadır.”

Açıklama “Real Market işçileri olarak gasp edilen tüm haklarımızı kazanana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleriyle son buldu.

17 yıllık işçi Ayşe Atbaş çalıştıkları süre boyunca karşılaştıkları sömürü koşullarını, fazla mesaileri anlatarak buna rağmen haklarının gasp edilerek işsiz bırakılmalarını teşhir etti. Tez-Koop-İş’in tutumunu da teşhir ederek hakları için mücadele edeceklerini belirtti.

Eyleme destek veren Nakliyat-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu da hileli bir iflas yoluyla işçilerin haklarının gasp edildiğini ifade ederek buna karşı birlik içinde mücadele edilmesi gerektiğini ifade etti. Tez-Koop-İş’in tutumunu da teşhir etti.

Basın açıklamasının ardından Metro Market yöneticileriyle görüşme talep edildi. Ancak şirket yöneticileri, yetkili müdürün olmadığı gerekçesiyle görüşmeyi kabul etmedi. İşçiler ise Pazartesi şirketin genel müdürlüğü önüne gitme kararı alarak eylemi sonlandırdı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu