Kaynaklar'dan...

Diyarbakır’da 180 kuş türünün yaşadığı Hevsel Bahçeleri’nde binlerce ağacın kesilmesine halk tepki gösterdi

hevsel
180 kuş türünün yaşadığı Hevsel Bahçeleri’nde binlerce ağacın kesilmesi bölge halkının tepkisini çekti

Diyarbakır’da 8 bin yıllık tarihi bulunan Hevsel Bahçeleri’nde yapılan ağaç kesimi, bölge halkının ve çevreyle ilgilenen STK’ların tepkisini çekti.

Dicle Üniversitesi ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ortaklaşa yürüttüğü proje ile Hevsel Bahçeleri’nde şu ana kadar 7 bin ağaç kesildi, 3 bin ağaç da kesilmeyi bekliyor. Rektörlük, ağaç kesiminin yangınları önleme amaçlı olduğunu savunuyor. İddialara göre ise söz konusu bölge yapılaşmaya açılacak. Bir başka iddia ise bahçenin bulunduğu alanda Hidroelektrik santral (HES) yapılmasının planlandığı yönünde. Orman ve Su İşleri Bakanlığı ise henüz bir açıklama yapmadı.

Ağaçların kesilmesine karşı bölge gençleri bugün itibarıyla süresiz çadır eylemi başlattı. Gençler adına yapılan açıklamada, Hevsel Bahçeleri’nin tahrip edilmesine ve HES’lere izin verilmeyeceği bildirildi.

Dicle Nehri kıyısındaki 10 bin dönümlük alanı kaplayan bahçelerde 180’den fazla kuş türü yaşıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı Dünya Miras Geçici Listesi’nde bulunan Hevsel’in, UNESCO Dünya Mirası asıl listeye alınması için de başvuru yapıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu