Kaynaklar'dan...

İnsanlık elektronik israfını her geçen gün artırıyor: 41 milyon tonluk çöplük oluştu

bilgisayar-coplugu

İnsanlık elektronik israfını her geçen gün artırıyor: 41 milyon tonluk çöplük oluştu

Teknolojinin gelişmesiyle her geçen gün değişen bilgisayar, beyaz eşya, telefon gibi ürünler kullanıcılarını memnun etse de, üretimin aralıksız devam etmesi dünyadaki elektronik ürün israfını da katbekat artırıyor.

Birleşmiş Milletler’in raporuna göre, geçtiğimiz yıl atılan elektronik ürünlerin toplamı 41.8 milyon tonu buldu. Çoğunluğu buzdolabı, çamaşır makinesi ve ev eşyalarından oluşan israf ürünler 1.15 milyon kamyonun 23 kilometre boyunca dizilmesine denk düşüyor.

Bu ürünlerin ise sadece altıda birinden daha azı geri dönüşüme sokulabiliyor.

2014 yılında 41.8 milyon tonu bulan elektronik ürün israfı 2013 yılında ise 39.8 milyon ton olarak hesaplanmıştı. Tahminler, 2018’de bu oranın 50 milyon tonu bulacağı yönünde.

Elektronik israfının ülkelere göre dağılımında ekonomik düzeyin yüksek olduğu gelişmiş ülkeler başı çekmekte. Buna göre, dünyanın en refah ülkelerinden Norveç kişi başına 28.4 kilogram elektronik israfla başı çekerken, onu 26.3 kilogramla İsviçre, 26.1 kilogramla İzlanda, 24 kilogramla ise Danimarka takip ediyor.

Kuzey ülkelerinin ardındansa Britanya, Hollanda, İsveç, Fransa, ABD ve Avusturya geliyor. En düşük elektronik ürün israfı ise, şaşırtıcı olmayacak biçimde, ekonomik kalkınmanın hayli zayıf olduğu Afrika ülkeleri geliyor. Afrika’da kişi başına düşen elektronik israfı 1.7 kilogram düzeyinde.

Elektronik israfın geri dönüşümü ise, ayrı bir sektör niteliğinde. Buna göre, geri dönüştürülen ürünlerin değeri 52 milyar doları buldu. Bu ürünlerde toplamda 300 ton altın geri dönüşüme uğradı. Bu oran dünyada 2013 yılının üretilen altın miktarının yüzde 11’ine eşit.

Geri dönüşüme giren teknolojik ürünlerden sadece altın elde edilmiyor.

Öte yandan geri dönüşümle bol miktarda cıva, kadmiyum, krom ve kloroflorokarbon gazı gibi bol miktarda ozon tabakasına zarar verici madde de açığa çıkıyor. Bu da Birleşmiş Milletler’in bu toksik maden atıkların dikkatli bir şekilde geri dönüşüme sokulması gerektiği uyarısı yapmasına neden oluyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu