Musa GÜNEŞ

2 CÜMLE 2 SAYFA… – Musa GÜNEŞ

2-cumle-2-sayfa

2 CÜMLE 2 SAYFA… – Musa GÜNEŞ

Yunus Emre Konya’ya Mevlana’yı ziyarete gider. Uzun bir sohbetten sonra Mevlana bir konu hakkında yazdığı 2 sayfalık bir yazıyı Yunus’a uzatarak okuyup görüş belirtmesini ister. Yunus bu 2 sayfalık yazıyı okuduktan sonra Mevlana kendisine:
-Nasıl buldun Yunus bu konu hakkında görüşlerin nelerdir? diye sorar.
Yunus Emre:
-Üstadım! Çok güzel olmuş ama çok uzun yazmışsınız, der.
-Peki sen olsaydın nasıl anlatırdın bu konuyu Yunus’um?
-‘Ete kemiğe büründüm, Yunus diye göründüm’ derdim Pir’im.
2 sayfayı 2 cümlede özetleyen Yunus’un bu cevabı Mevlana’nın çok hoşuna gider ve ilerde Yunus’un alacağı manevi mertebeler kendisine gösterilir. Yunus’un bu cevabından sonra Mevlana:
-Yunus’um arifler için, basiret sahipleri için 2 cümle yeterken, cahil kesim için 2 sayfa yetmez, der.

5 yıl öncesinde okuduğum bu kıssa beni çok etkiler, somut tezahürlerini ise her gün artarak inceleme imkanı bulurum. Gerçekten basiret ufku kapatılmamış, zihni kararmamış kişiler için söyleyeceğiniz en ufak bir söz, göstereceğiniz tek bir video bu kişiler için yeterli olabilmektedir. Artık fazla söz söyleyip zaman kaybetmeye gerek kalmamaktadır. Ancak bunun tam karşısında olan; cehaletin beyinleri kapladığı kişilere, değil 2 sayfa yüzlerce sayfa, yüzlerce video, yüzlerce ses kaydı delil olarak kabul edilmemekte ya da zihniyetlerini değiştirmek için bir argüman olarak itibar görmemektedir.

Kış aylarında Sürmene’de yakılan ormanlar hakkında Cumhurbaşkanı’nın bir konuşması arifler için yeterken, cahiller için onlarca konuşmanın delil olarak gösterilmesi fayda vermemektedir. Cumhuriyetin kurucusu için, İmam Ali Hamaney’in bir cümlesi yeterken, zihni körelmişler için onlarca tarihi belge kafi gelmemektedir. Ekonominin ne kadar kötü olduğunu anlayan basiret sahibi için yan komşunun ne kadar zor halde yaşadığını görmek yeterliyken, basiretten yoksun insanlar içinse her yerde şahit olduğu yoksullar sadece bakıp geçmeliktir. Ülkeyi yönetenlerin din ile herhangi bir bağlarının olmadığını görmek için ekranlardaki tek bir fuhuş programı yeterken, düşünme yoksunları için yüzlerce programı görmesinin hiçbir faydası yoktur. Vatanseverlerin vatan sevgisi ile kandırıldığını anlamaları için sadece fakirlerin katledildiğini görmek yeterliyken, köhneleşmiş zihinler için siyasilere ve zengin Yahudilere hiçbir şey olmaması bir mana ifade etmemektedir. Halkımızı birbirine kırdırtmak isteyenlerin partiler olduğunu anlamak için liderlerin tavırları yetmekte iken, cehalet denizinde boğulanlar için liderlerinin söylediği her söz sorgusuz kabul edilmektedir. Basiret sahibi kişiler için işsizler yetmekte iken, basiretten yoksun olanlar için milyonlarca işsizin olması bir yana yapılan saraylar ihtişam göstergesi kabul edilmektedir. Basiret ehli için ‘valilere Pkk’ya operasyon yapmayın emri verdik’ cümlesi yeterken, cahil kesim için bu bir iyi niyet göstergesidir. Arifler için hükumetin 11 sene FETÖ ile çalışıp onları torpille kurumlara alması yeterliyken, cahillikte zirvede yaşayanlar için ‘kandırıldık, komünist geleceğine dindarlar gelsin’ sözleri yeterlidir.
Bu yazımız basiret ehli ve arifler için yeterlidir. Bahsedilen konu ülkemizdeki her şeye uyarlanabilir. Ancak biz kısa keseceğiz. Dedik ya basiret ehli için 2 cümle yeter, zihinlerini karartanlar için 2 sayfa yetmez hatta hiçbir anlam ifade etmez.
Evet gözünü kapatan sadece kendine gündüzü gece yapar ve aklını kullanmayıp basiretini bağlayanların üzerine Allah pislik yağdırır. (Yunus 100)

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu