Yazarlarımız'dan...Zülfikar DOLUNAY

Yeniden Bismillah

Değerli okurlarım uzun bir süre ara verdikten sonra yazılarımıza kaldığımız yerden devam etmeye karar verdik. Her Çarşamba günü yayınlanacak yazılarımı takip etmeniz yorumlarda bulunmanız bizleri mutlu edecektir. Bismillah diyerek yeni yazılarımıza başlayalım.

Gayret Bizden Tevfik Allah’tan (c.c.)’dır.

Bismillah

Bismillah her hayrın başıdır ki ismi Allah ile başlanmayan hiçbir iş başarı ile hayır ile sonuçlanamaz. Çünkü kainatta
her iş ve hareket Allah (c.c)’ın ismiyle, zikriyle oluşur hayat ve canlılık bulur.
Bu hakikat içerisinde şöyle diyebiliriz Allah (c.c)’ın yaratması olan KÜN-FEYEKÜN (ol deyince oluverir) kapısının hayra açılmasını sağlayan “bismillah” anahtarıdır ki; bu anahtarı kullanan kişi hangi iş, oluş, fiil, hareket, yönelme ve yönlendirme olursa olsun Allah (c.c) dışında bir fail ve sebepleri yaratanın olmadığını bilmiş bundan dolayı da kendisinin ve diğer tüm yaratılmışların acizliğini anlayıp Bismillah diyerek mutlak güç ve kudret sahibi, yegane yaratıcı,terbiye adici Rabb ve mabud olan Yüce Allah (c.c)’a sığınıp dayanmıştır.
Bismillah anahtarı kainattaki (zerreden küreye) tüm varlıkların her daim zikridir. Sanki lisanı halleriyle

“Allah’ım biz zayıf, aciz ve güçsüzüz. Görevimizi yapabilmemiz ancak Senin iznin ve kudretinledir. Yoksa bizim bir varlığımızda etimizde yoktur.”

diyerek bismillah kelimesinin sırrına işaret etmektedirler.

Kainattaki Varlıkların  Bismillah Zikri

Mesela kainattaki varlıklar farkında olsun ya da olmasın ya direkt veya endirekt şekilde dönmektedir. Kainat, saman yolu galaksisi, güneş sistemi ve içindeki gezegenler, yıldızlar sürekli belli bir yolda ilerleyip dönmekteler ki zahiren hiçbir enerji ve güç kaynağına da bağlı değiller; acaba hangi güce ve kudrete manen dayanıp bağlanmışlar ki O kudret sahibi koca kainata bütün halinde dönebilecek sürekli-kesintisiz bir güç bahşetmiş, bu zor olan görevi onlara kolaylaştırmıştır.

Ağaçların- bitkilerin nazenin ve ince kıl gibi kökleri hangi güce dayanmışlar ki kayaları-sert toprakları bir matkap gibi parçalayıp geçerek toprağın derinliklerine kadar nüfuz edebiliyor. Daha bir çok örnek verilebilir ancak konuyu uzatmamak için kısa kesiyorum. İnsan dışında ki canlı-cansız tüm varlıklar bismillahın sırrıyla-zikriyle Yüce Allah (c.c)’a dayanıp bağlandıklarında O’nun yardımına-kudretine böyle mazhar oluyorlar.

Eşrefi mahlukat-ahsen-i takvim ve yeryüzünde Allah(c.c)’ın halifesi sıfatıyla bulunan insan yaratılış gayesindeki gerçek kulluğa ulaşmak için Allah(c.c)’ın Yüce ismini daim zikri ve yaşamının hedefi kılmış olsa Allah-u Teala böyle bir kuluna rahmetiyle, kudretiyle öyle bir yardım eder ki Hafız ismiyle muhafaza eder, Rahman-Rahim ismiyle şefkatle kulunun tüm ihtiyaçlarını karşılar, Şafi ismiyle hastalıklarına şifa verir, Kahhar ismiyle kulunun düşmanlarını kahreder hem dünyada hem ahirette rezil eder, Kadir ismiyle kuluna güç ve kudret verir işlerini kolaylaştırır v.b Esma-ül Hüsna’nın tecellilerine mazhar kılar. Bu duruma şanı yüce peygamberlerin, sahabelerin, büyük evliyaların yaşadıkları nurlu hayatları büyük bir delildir.

Bismillahın Bereketi ve Mazhariyeti

  • Hz. Nuh (as.)’ın Allah(c.c)’a duasıyla tufanın gerçekleşmesi böylece müminlerin kurtuluşuna ve kafirlerin hüsranına sebep olması,
  • Hz. İbrahim (as.)’in atıldığı ateşin kendisi için gül bahçesine dönüşmesi,
  • Hz. Yusuf (as.)’in kardeşleri tarafından atıldığı kuyudan sağ salim kurtulması,
  • Hz. Yusuf (as.)’in Mısır ülkesine büyük bir yönetici olması,
  • Hz.Cercis (as)in Tevhid mücadelesindeki başarısı ve düşmanların komplolarından Allah’ın inayetiyle kurtulması ,
  • Hz. Musa (as)’in İsrail oğullarıyla Kızıl denizi geçmesi ancak Firavunun ve ordusunun bu denizde boğulması,
  • Hz. Muhammed (sav)’in hicret için evinden ayrılırken müşriklerin üzerine attığı bir avuç kumun bir perde gibi kendisinin fark edilmesini önlemesi
  • Peygamberimiz ve yol arkadaşı Hz. Ebubekir (ra) ile mağarada iken örümcek ağı ve kuş yuvası vesilesiyle müşrikler tarafından fark edilip yakalanmamaları,
  • Bedir savaşında Müslümanların 3000 melekle desteklenip müşrikleri yenmeleri,
  • Hz. Ali (ra) ‘nin Yahudilerin güçlü kalesi olan Hayberin kapısını yerinden sökmesi ve fethetmesi,
  • Hz. Bediüzzaman (ra)’ın yaptığı iman-ı kurtarma mücadelesi sürecinde onca yapılan sürgün, eza, cefa ve zehirlenmelere rağmen öldürülememesi ve böylece 87 yaşına kadar yaşayıp
    hizmete devam etmiş olması

yukarıda belirtilen benzeri birçok hadiseler bizim için çok önemli dersler vermektedir ki bu gerçekler “Bismillah”ın bereketi ve mazhariyetidir.

Önceden yayınlanmış yazılarımıza sitemiz üzerinden ulaşabilirsiniz.

https://www.halkhaber.org/yazarlarimizdan/zulfikar-dolunay/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu