Kaynaklar'dan...

Vestel siparişler iptal edilince 150 işçiyi işten attı

vestel

Manisa Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan Vestel, müşterilerin siparişlerini geri çektiğini söyleyerek 150’ye yakın işçiyi işten çıkardı.

2016 yılının ilk 6 aylık finansal rakamların sonuçlarına göre iç pazarda yüzde 29, ihracatta ise yüzde 25 artış gösteren Vestel’in işten çıkarma nedeni ise işçiler tarafından inandırıcı bulunmadı.

İşten çıkarılanların İŞKUR’dan gelen işçiler olması ve 6 aylık süre dolmadan çıkarılmalarını, işçiler, “kullan at” formülü olarak tanımlıyor ve vergi ve SGK primlerinin bir kısmı İŞKUR tarafından karşılanan bu işçilerin çalıştırılıp hiçbir hak kazanamadan atıldığını belirtiyorlar.

16 bin dolayında işçinin çalıştırıldığı Vestel’de bu şekilde çok fazla işçi sirkülasyonu yaşandığı belirtiliyor. İşçiler günlük 8 saatlik çalışma süresinin üzerine 3 saat de zorunlu mesai ve bir saatlik yemek molası ile birlikte günde 12 saat çalıştırılıyor.

İşten çıkarmalarının kendilerine birkaç gün önce haber verildiğini söyleyen işçiler, ihbar haklarının yok sayıldığını ve iş arama zamanlarının olmadığını belirterek duruma tepki gösterdi. Her dönem istikrarlı büyüme gerçekleştiren Vestel’in çıkış nedeni olarak müşterilerin siparişlerini geri çekmesini göstermesini işçiler inandırıcı bulmadıklarını söyledi.

Yeni girenlerin işten çıkarıldığını söyleyen işçiler,”kullan at”sistemi ile kiralık işçiliği bizzat yaşadıklarını söyledi. İşçiler, çıkış verilenler arasında emekliliğine birkaç ay kalanlar, 6 aydan az çalışanlar ve yeni girenlerin ağırlıkta yer aldığını, özellikle maddi sıkıntı çekenlerin gözünün yaşına bakılmadan kapının önüne konduklarını dile getirdi. Önümüzdeki günlerde de işçi kıyımının yaşanacağını söyleyen işçiler duruma tepki gösterdi.

Vestel’in 2016 yılının ilk 6 ayında 4.6 milyar TL ile yüzde 24 ciro artışı gösterirken, şirketin kârının ise 322 milyon lira ile son yılların en iyi ilk altı aylık büyümeyi yakalaması da bir bakıma sömürünün boyutunu gösteriyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu