Kaynaklar'dan...

Türkiye’de 54 milyon kişi açlık sınırında yaşıyor

pazar

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, asgari ücretle geçinen işçinin 54, memurlar ve memur emeklileri ile emekli öğretmen ve emekli işçilerin 68 temel gıda maddesini satın alma güçlerinin düştüğünü ifade etti.

Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar, düzenlediği basın toplantısında Şubat 2014 sonu ile Şubat 2015 sonu itibariyle, bir yıllık dönemde gıda enflasyonunun rekor düzeyde artış gösterdiğini söylerken, “Bu dönemde, çalışan memurlar ve memur emeklileri ile emekli öğretmen ve emekli işçilerin 68 temel gıda maddesinde çalışan asgari ücretli işçinin ise 54 temel gıda maddesinde satın alma güçleri düşmüş ve yoksullaşmışlardır.” dedi.

Gıda enflasyonunda son bir yıl itibariyle artış oranının Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre yüzde 13,7, Türk-İş’e göre ise yüzde 15,67 olduğunu ifade ederken ”TÜİK’e göre, son on iki aylık normal tüketici enflasyonu oranı yüzde 7.55’dir. Görülüyor ki, gıda enflasyonu normal enflasyonun iki katı artmıştır. Son on iki yıl boyunca gıda enflasyonunda böyle bir artış görülmemiştir. Bu bir rekordur.” dedi.

TÜİK’in açlık sınırı rakamına göre Türkiye’de 14 milyon dolayında kişi açlık sınırında yaşadığını belirten Çakar, “Türk-İş’in açlık sınırı rakamına göre ise, Türkiye’de 54 milyon dolayında kişi açlık sınırında yaşamaktadır. Tüketiciler, zorunlu harcamaları olan kira, elektrik, yakıt, su, ulaşım ve okul masraflarını gıda harcamalarından keserek karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle de dar gelirli yoksul tüketiciler yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenemedikleri için çeşitli hastalıklara yakalanmaktadırlar.” ifadelerini kullandı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu