Kaynaklar'dan...

Torba Yasa yürürlüğe girdi 4 bin 500 işçi çıkarıldı

madenciler
‘Torba Yasa’nın yürürlüğe girmesinden hemen sonra en kritik haber Zonguldak’tan geldi.

22 maden firması 4 bin 500 işçi çıkardı. En büyük işçi çıkarma ise Demir Madencilik’te yaşandı. Şirket bin 400 işçiyi çıkararak faaliyetlerini durdurdu. Şirketin sahibi Erdoğan Demir, “Bizim için sorun olan işçi ücretleri değil; kamunun getirdiği ek yük” dedi.

100 bin nüfuslu Zonguldak’ta 25 bin kadar maden işçisi bulunuyor. Söz konusu işçilerden 4 bin 500’ü üç gün önce işlerini kaybetti. Bu madenciler, yeniden çağrılmaları umudu ile evlerine döndü.

Madencilik sektörü temsilcileri torba yasadan sonra 5 bine yakın madencinin işsiz kaldığını ve bir o kadarının da işsiz kalmak üzere olduğunu belirtti. Sektör temsilcileri, yeni düzenlemelerin güvenliği arttırmaya değil, siyasal avantajlar sağlamaya yönelik olduğunu kaydetti.

Soma’daki maden katliamında 301 kişi hayatını kaybedince torba yasaya madencilikle ilgili maddeler eklendi. Maliyetler artınca Zonguldak’ta 22, Ermenek’te 9, Gediz’de 7 maden ocağı üretime ara verdi. Başka maden ocaklarının da üretime ara vermesinden endişe ediliyor. Sektör temsilcileri torba yasaya tepki gösteriyor, yasadaki hataların düzeltilmesini istiyor. Kapanan maden sahipleri ise “arkasında devlet olmayanların” bu koşullarda kâr edemeyeceğini savunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu