Kaynaklar'dan...

TOKİ ev sahipleriyle anlaşarak mahalleliyi yerinden etmek istiyor

gecekondu-mahallesi

Ankara’da Oran’ın İlkbahar (Sancak) Mahallesinde süren kentsel dönüşüm projesi nedeniyle kiracılar evlerinden zorla çıkarılmak isteniyor.

TOKİ’nin kiracıların çıkarılması karşılığında ev sahiplerine normal kiraların 3 katı kira ödeme teklif ettiği iddia ediliyor. Mahalleli, “Asgari ücretle başka nerede oturabiliriz” diye isyan ediyor.

TOKİ, Oran İlkbahar Mahallesi’ndeki evlerin yıkılması için ev sahipleriyle anlaşarak mahalleliyi yerinden etmek istiyor. Yüzü aşkın evin bulunduğu mahallenin bazı bölümlerinde yol bir yana, patika bile bulunmuyor. Evlerin kirası ise 150 ile 300 TL arasında değişiyor. Çoğunluğu inşaat, kargo ve marketlerde düşük ücretlerle çalışan emekçiler, geçinebilmek için kiranın düşük olduğu bu mahalleyi tercih etmişler. Ancak TOKİ’nin bundan birkaç hafta önce ev sahipleriyle yaptığı toplantıda ev başına ayda 600 TL ödeme teklif ettiği iddia ediliyor.

Mahalledeki kiracılar duruma tepkili. Ali Solmaz 40 sene önce gelmiş bu mahalleye. 900 lira maaşı olduğunu belirten Solmaz, başka bir evin kirasını ödeyemeyeceğini ve evden çıkmayacağını söyledi.

Bir çocuk sahibi Bahar Yiğit ise günlerdir ev sahibi tarafından ev çıkmaları konusunda zorlanıyor. Yiğit, “Ev sahibi biz daha evden çıkmadan camı, duvarı kırmaya başladı. Bu kış vakti nereden ev bulacağım? Ev sahibi suyu, elektriği kesti. Sayacı da TOKİ’ye götürdü. Sayaç götürerek para alıyorlar TOKİ’den” dedi. Yiğit ev bulamadığı için kayınvalidesine taşınmak zorunda kaldıklarını dile getirdi.

Bir fırında çalışan Ercan Belik de ev sahiplerinin iki haftadır çıkmaları için kendilerine sürekli baskı yaptığını anlattı. Aylık 1400 lira maaşla zaten zor geçinebildiğini belirten Belik, 600-700 liradan aşağı ev olmadığını ifade etti. İki çocuk okuttuğunu dile getiren Belik, okul ve yakacak masraflarından sonra taşınman çok zor olduğunu dile getirdi. Belik, “Ankara’da başka gecekondu mahallesi de kalmadı. Ev bulamazsak ne yapacağı bilmiyoruz” dedi.

Buraya taşınalı daha bir sene bile olmadığını belirten Meral ise “Ev sahipleri 600 lirayı duyunca bizim verdiğimiz 250 lira kirayı beğenmez oldu. Ya 600 lira ver dur ya da çık diyorlar. Ev bulamadan nasıl çıkalım” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu