Kaynaklar'dan...

Tezekçi TÜSİAD başkanı işçilerin kararlı direnişi sonunda istifa etti

tezekci

Sütaş’ta Tek Gıda-İş’e üye olduğu için işten atılan 26 işçinin direnişi, SÜTAŞ patronu Muharrem Yılmaz’ı, TÜSİAD Başkanlığı koltuğundan etti.Yılmaz, TÜSİAD’ın yıpratılmaması için istifa dilekçesi verdiğini belirtti.

TÜSİAD Başkanlığından istifa etmesine neden olan işçi direnişi Sütaş’ın Karacabey ve Aksaray Fabrikalarında 35 gün önce başladı. SÜTAŞ işçileri, Tek Gıda-Iş Sendikası’na üye oldukları için işten çıkartıldılar, iki fabrika önünde 35 gün önce direnişe başlayan işçiler, istanbul’da bulunan Sütaş Genel Müdürlüğü önüne de gelerek anayasal haklarının tanınması ve işlerine iade edilme taleplerini yinelediler. Bu süre içerisinde kendilerine ve fabrikalarda çalışan arkadaşlarına sendikadan istifa etmeleri yönünde baskılar geldiğini söyleyen işçiler, işveren tarafından e-Devlet şifrelerinin zorla alındığını ve sendikadan işveren eliyle istifa ettirildiklerini belirttiler.

Fabrika önünde eylem yapan işçileri yıldırmak için eylem alanına 13 ton sıvılaştırılmış gübre döküldü. Gübre kokusu yüzünden süt fabrikasını sinekler bastı, yönetim sonunda döktüğü pisliği kendisi temizlemek zorunda kaldı.

Tekgida.org’un haberine göre sendikalı olma mücadelesinden vazgeçmeyen işçiye baskılar işlemeyince işveren hayvan pisliğine müracaat etti. Karacabey’de direniş için her sabah fabrika girişinde bulunan alanda toplanan işçiler 25 Mayıs sabahı gördüklerine inanamadı, işçiler, her sabah toplandıkları alanı, hayvan pisliği ile doldurulmuş olarak buldu.

2012 yılındaki ilk sendikalaşma faaliyetinden beri işten atma, bu tarz baskılar ve tehditler örgütlenmeye karşı saldırılar sürüyor. İşçilerse sendikalaşma mücadelesini fabrika önünde direnişle sürdürüyor.

SÜTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz dün düzenlediği basın toplantısında yaşananların bu duruma gelmesinde, Tek Gıda-İş Sendikası’nı sorumlu tuttu. Yılmaz, sendika işçi-işveren ilişkilerini bozdu dedi. Gazetelerde çıkan haberlerin TÜSİAD ‘a zarar verecek boyutta olduğunu ileri süren Yılmaz, TUSİAD ‘ı korumak adına başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. Yılmaz, Tek Gıda-Iş Sendikası’nın işçiye üye olması için baskı uyguladığını iddia ederek, işçilerin sendika üyesi olması haberini de, bu baskılar sonucu etik kurula yapılan şikayetlerden öğrendiklerini ileri sürdü.

Tek Gıda-İş, saldırıları protesto etmek ve direnişçilerin taleplerine dikkat çekmek için yeni eylem yapacağını açıkladı. Tek-Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Fuat Karlıkaya eylem için şunları ifade etti: “Şayet işe geri dönüşleri alamazsak, 10 Haziran tarihinde TÜSİAD’ın önünde oturma eylemi yapacağız. Ardından tüm kamuoyunun aydınlanması için bir basın açıklamamız olacak. Buna rağmen halen bir girişimde bulunulmazsa, Sütaş ürünlerine boykot kampanyası başlatıyoruz.” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu