Kaynaklar'dan...

Polise 24 saat gözaltı yetkisi verilecek

polis-gozalti

Başbakan Ahmet Davutoğlu, gündeme gelen yeni ‘güvenlik düzenlemeleri‘nin ayrıntılarını anlattı. Yeni düzenleme hem Emniyet’in yetkilerini artırıyor hem de Jandarma ve Sahil Güvenlik’i de tıpkı Emniyet gibi İçişleri Bakanlığı’na bağlıyor.

Bundan böyle polis herhangi bir kişinin üstünü, aracını, konutunu, işyerini aramak ya da dinlenmesine karar vermek için ‘somut delillere’ ihtiyaç duymaksızın ‘makul bir şüphe’yle harekete geçebileceği gibi fiilen gözaltına aldığı kişiyi hukuken de 24 saat boyunca savcılık izni olmadan gözaltında tutabilecek.

Davutoğlu, yeni düzenlemeleri şöyle açıkladı: “Polisimize, savcılığa müracaat ve vali yardımcısı ya da üst bir amirin karar ve denetimi şartıyla 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz. Vali yardımcısı ve üstü kararıyla. Polis 24 saat gözaltında tutabilecek, savcı 48 saate uzatabilecek ve dört gün içinde hakim karşısına çıkarılacak.”

Şu anki düzenlemeye göre polisin ‘yakalama’ hakkı bulunsa da savcılık izni olmadan gözaltına alma hakkı bulunmuyor. Yakalama yapan polis ya serbest bırakmak ya da savcılıktan gözaltı kararı çıkarmak zorunda. Savcı da şahıslar için 24 saat, toplu suçlar için dört gün gözaltı süresi verebiliyor, ötesi izin mahkeme kararı gerekiyor.

Molotofun saldırı aracı sayılacağını, ateşli silahla bir tutulacağını söyleyen Davutoğlu, şiddete dönüştürülen her türlü eylemin suç kapsamına alınıcağını belirtti.

Buna göre molotof dahil suç aletiyle işlenen suçlar için, halihazırda ‘altı aydan üç yıla’ olarak öngörülüneceza, ‘iki buçuk yıldan dört yıla’ olarak yeniden düzenlenecek.

Bu düzenlemelerin ‘sivil denetimi’ için ‘Kolluk Gözetim Komisyonu’ kurulacak. Davutoğlu, “Ola ki bu yetkiler verildi, bu yetkileri kötüye kullanılmışsa, bunun için de Barolar Birliği başkanı, üniversite temsilcileri olacak ve tamamıyla sivil bir yapı olacak” dedi.

‘Güvenlik paketi’ndeki yeni bir düzenleme de Jandarma Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın askeri meseleler dışında tamamen İçişleri Bakanı’na bağlanması. Şu ana kadar her iki birim de idari olarak İçişleri’ne bağlı olmakla birlikte TSK bünyesindeydi.

Davutoğlu, ‘devrim’ diye nitelediği bu değişikliği şöyle açıkladı: “Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarımızın atama ve sicil yetkileri doğrudan İçişleri’ne bağlanması. Şimdiye kadar, İçişleri’ne bağlı olmakla birlikte TSK içinde düzenlemeler yapılıyordu. Askeri konular hariç, bütün diğer konularda yetkiler İçişleri Bakanı ve Bakanlığı’na veriliyor. Atama değerlendirme sicil ve bir çok konular.”

Yeni düzenleme, jandarmanın ‘görünüm’ünü de değiştirecek. Buna göre jandarma, bakanlığın tayin edeceği özel bir kıyafet giyecek. Davutoğlu, “Hem idari işleyiş bakımından hem de toplumsal görünürlük bakımından demokratik sivil hayatın daha yakın unsurları halinde çalışmaya devam edecekler” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu