Kaynaklar'dan...

Madenciler yerin 400 metre altında direndi: Eylem 26 saat sonra kazanımla bitti

madenci

Zonguldak’ın Kilimli ilçesine bağlı Gelik beldesinde, üç aydır ücret alamadıkları gerekçesiyle ocaktan çıkmama eylemi başlatan maden işçileri, işverenin alacaklarını ödemesiyle 26 saat sonra eyleme son verdi.

İlçeye bağlı Gelik beldesinde, Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) kiraladığı sahada üretim yapan özel maden ocağı işletmesinde maaşları ödenmeyen 13 işçi, yerin 400 metre altında eyleme başlamıştı.

İşletme Müdürü Adnan Toprak, gece ocağa giderek işçilere ücretlerinin cuma gününe kadar ödeneceği sözünü vererek eylemi bitirmelerini istedi. Ancak işçiler paraları ödenmeden ocaktan çıkmayacaklarını söyledi.

Bunun üzerine şirket, 1200 ile 2000 lira arasında ücret alan işçilerin maaşlarını sabah banka hesaplarına yatırdı. İşçiler de 26 saat sonra yer altındaki eylemi bitirerek ocaktan çıktı.

İşçilerden 38 yaşındaki Ümit Güneş, ocak içinde güvenli alanda beklediklerini ve maaşlarının yattığını öğrenince eylemi bitirdiklerini söyledi.

Ekmek parası için mücadele verdiklerini belirten Güneş, “Yasa çıkarmakla iş bitmiyor. Ocağı kapatmakla da bu iş olmuyor. Bunlar çözüm değil. Çoluk çocuk mağduruz. ‘Madenci 2 bin lira alıyor’ diyorlar, ama yok. Biz ekmeğimizin peşindeyiz. Alın terimizin peşindeyiz. Bir hizmet veriyoruz ve bunun karşılığı böyle olmamalı” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu