Kaynaklar'dan...

Köy halkı ormanın kesilmemesi için baltalarla gece gündüz nöbet tutuyor

Köy halkından "ağaçlarımı kestirmem" eylemi

mentese

Muğla Orman Bölge Müdürlüğü, Muğla’ya bağlı bir köyde ağaç kesimi yapmak isteyince köylüler baltalarıyla nöbete başladı. Ormanın geçim kaynakları olduğunu söyleyen köylüler genç ağaçların kesilmesine izin vermeyeceklerini açıkladı.

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Yaraş Köyü’nde ormanlık alandaki ağaçların kesilerek yerine fidan dikileceği duyumunu alan köy halkı; balta, keser ve küreklerle eylem yaptı.

Geçimini büyük oranda, ormanda çıntar ve göbek mantarı gibi çeşitli mantar türlerini toplayarak sağlayan köy halkı, ormanlık alanda toplandı.

‘Engelleyeceğiz’
Yaraş Köyü Muhtarı Fatma Aydoğdu, gazetecilere yaptığı açıklamada, ormanların köy halkının geçim kaynağını oluşturduğunu söyledi. Orman Bölge Müdürlüğü yetkililerinin ise ağaçları keseceğini söyleyen Aydoğdu, yaşlı ağaçların kesimine izin vereceklerini ama tüm ağaçların kesilmesini engelleyeceklerini belirtti.

Çocuğu ile eyleme katılan Neşe Çoban ise çocuklarının geleceği için ağaçları kestirmeyeceklerini kaydetti. Ağaçların kesilmemesi için çocuğuyla nöbet tutacağını ifade eden Çoban, “Genç ağaçları kesip yeniden dikmeye gerek yok. Biz burada basra böceği üretmeyi düşünüyoruz. Ayıca burası arıcıların da geçim kaynağı” dedi.

Baltalarla bekliyorlar

Köy sakinlerinden Hasan Sarı, 30 yıllık ağaçların kesileceğini, kesilmesi gereken bir ağacın en az 60 yaşında olması gerektiğini anlattı. Genç ağaçların kesilmesinin hiçbir şekilde fayda sağlamayacağını dile getiren Sarı, “Eğer bu ağacı 60 yaşında geldiğinde keserseniz 4 metreküp kereste sağlayacaktır. Şu an bu ağacın kesilmesi ormana da hiçbir şey kazandırmayacaktır” diye konuştu.

Ağaçların kesilmesiyle köyde yaşayanların da mağdur olacağını belirten Sarı, ağaçların kesilmemesi için dilekçe verdiklerini ancak bir sonuç alamadıklarını kaydetti. Sarı, ağaçların kesilmemesi için eylemlerini sürdüreceklerini bildirdi.

Köy sakinleri, ağaçların kesilmemesi için ellerinde balta, keser ve küreklerle nöbet tutmaya başladı.

Muğla Orman Bölge Müdürü Ali Yıldırım ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda hiçbir kesim yapılmayacağını; bunun kararını, hafta içinde yapacakları toplantıda vereceklerini söyledi.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu