Kaynaklar'dan...

İzlanda’nın zehirli balıklarını halkımıza yedirdiler

zehirlibaliklar
İzlanda’da 2010’da volkanik patlama oldu, denizler zehirlendi. Dünya bu ülkeden ithalatı durdururken; başta somon olmak üzere tüm kanserli balıklar Türkiye’ye satıldı
2010 yılında İzlanda’da yaşanan volkanik patlamanın zehirlediği balıkları Türk vatandaşları yiyor. Skandalı ortaya çıkartan Aydın Üniversitesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, “10 yıl sonra çocuklarımız kanser olacak. İkinci bir Çernobil yaşayacağız” dedi.

TÜRK’ÜN CANI PATLICAN MI!
İzlanda’daki volkan patlaması ile açığa çıkan zehirler, bölgedeki denizleri kirletti. Ardından Norveç’in de içinde bulunduğu Kuzey’deki denizlerde toplu balık ölümlerine rastlandı. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere ABD ve Japonya, İzlanda’dan balık ithalatını yasakladı. Dünya, insanının sağlığını düşünürken; Türkiye’de tek amacı para kazanmak olan bazı firmalar, bunu bir fırsat bilip ‘çöpe’ gitmesi gereken kanserli balıkları ucuz fiyattan satın almaya başladı. Bu skandal TÜİK’in ithalat rakamlarına da yansıdı. 2009 yılında 4 milyon dolar olan İzlanda’dan balık ithalatı, patlamayı izleyen yıl 10 milyon doların üzerine çıkarak yüzde 150 arttı. Kimsenin yemediği kanserli balıklar, Türk insanına hem de ‘ucuz balık satıyoruz’ denilerek afiyetle yedirildi. Oysa Avrupa Birliği’nde ve İzlanda’da yapılan analizlerde, bu balıklarda ağır kurşun, radyoaktif madde ve insan sağlığına zararlı birçok kimyasal bulundu. İstanbul Aydın Üniversitesi Afet Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kubilay Kaptan, yediğimiz bu balıkların kanser, astım, solunum yetmezliği, gen bozukluğu gibi birçok hastalığa neden olduğunu belirtti. İzlanda’nın yaşadığı volkanik patlamanın, atom bombasından veya Çernobil faciasından farksız olduğunu kaydeden Kaptan, “Nasıl Karadeniz’de faciadan 10-20 yıl sonra, kanser vakalarının sayısı arttıysa, zehirli balıkların etkisi de yıllar sonra ortaya çıkacak. Üstelik bu sadece İzlanda’nın değil, Norveç gibi komşu ülkelerin balıklarını da etkiledi” dedi.

SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA
İzlanda ve Norveç’ten gelen balıklar şu hastalıklara yol açıyor:
* Her türlü kanser
* Sinir sistemi bozukluğu
* Böbrek yetmezliği
* Üreme sisteminde tahribat
* Solunum yetmezliği Astım

HALKIN SAĞLIĞI İLE OYNANDI
Kubilay Kaptan, birçok ülkenin İzlanda’dan ithalatı yasakladığını ifade ederek, şunları söyledi: “Ama bizde zehirli ürünler cirit atıyor. İthalatta kimi deniz mahsullerinde 2009’dan bu yana yüzde 700’ü bulan artışlar var. İzlanda yemediğini bize yedirdi. Yetkili mercilere bu ürünlerin test edilmesi gerektiğini ilettik. Eğer ithalatı yapılırken, balıklar test edilmiş olsaydı, zaten ülkemize giremezdi. Ama maalesef zehirli balıkları yedik.”

İZLANDA’ DAN GETİRİLEN SU ÜRÜNLERİ
Somon
Karides
Yengeç
Kalamar
Midye
Alabalık türleri
Mezgit
Morina
Capel
İstiridye
Tarak
Istakoz

İTHALAT YÜZDE 150 ARTTI
YILLAR İTHALAT ($)
2009 ……………… 4.130.089
2010 ……………… 7.714.119
2011 ……………… 10.671.246
2012 ……………… 8.894.673
NOT: Tablodaki TÜİK verileri, İzlanda’dan Türkiye’ye yapılan balık, kabuklu hayvan, yumuşakça ve suda yaşayan diğer omurgasız hayvanların ithalat rakamlarıdır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu