Halk Haber'den...SiyasetTürkiye Gerçekleri

Haaretz: Erdoğan’ın Kazanması İsrail İçin En İyi Seçenek Olabilir

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinde yer alan bir analizde, 24 Haziran’dan Erdoğan’ın zaferle çıkmasının İsrail için en olumlu senaryo olabileceği ifade ediliyor.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesinde yer alan bir köşe yazısında, 24 Haziran seçimlerinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zaferle çıkmasının İsrail için en olumlu senaryo olabileceği ifade ediliyor.

BBC Türkçe’nin aktardığına göre, Davide Lerner imzalı yazıda, Gazze Şeridi’ndeki olayların ardından İsrail Büyükelçisi’ni sınır dışı eden Ankara’nın, ikili ticari anlaşmaların iptalineyse yanaşmadığına dikkat çekildi. İsrail ordusunun Filistinli göstericilere saldırısında onlarca kişi ölmüş, Erdoğan İsrail’i “Filistin halkına soykırım yapmakla” suçlamıştı.

HDP tarafından İsrail ve Türkiye arasındaki tüm anlaşmalarının iptali için TBMM’ye verilen önergeyse AKP ve MHP oylarıyla reddedilince muhalefet tepki göstermişti.

SEÇİM MANİFESTOSUNDA ANLAŞMALARIN İPTALİ YOK

AKP hükümetinin İsrail’le ekonomik ilişkilere dokunmaktan kaçındığına yer verilen yazıda şöyle deniyor:

“Erdoğan’ın partisi AKP, CHP’den farklı olarak seçim manifestosunda İsrail’le anlaşmaları iptal etmekten bahsetmiyor. Belki de anlaşmayı yapan kendisi olduğu için… ‘Kudüs kırmızı çizgimiz’ ve ‘Filistin yalnız değildir’ gibi seçim sloganları elbette var ama bunların ne anlama geldiğine değinilmiyor.”

16’ıncı yüzyıldaki Osmanlı-Venedik savaşına atıfta bulunulan yazıda, II. Sultan Selim’in Osmanlı’nın Yahudi tüccarlar ile Venedikli tüccarların takası için yaptığı müzakerelerden bahsedilen yazıda şöyle deniyor:

“Sultan’ın kendi deyimiyle, ticaretin devamı için tüccarlar özgür olmalıydı ve bu tüccarların ‘devletlerarası meselelerle’ de ilgisi yoktu. Bu prensibe göre, bir yandan savaş sürerken, ticaret de devam edebilirdi. Bazılarının ‘Yeni Sultan’ lakabını taktığı Erdoğan, rakipleri tarafından seçimler yaklaşırken İsrail’e yönelik ‘işler tıkırında’ stratejisi nedeniyle eleştiriliyor.”

https://www.halkhaber.org/deli-dumrul-koprusu/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu