Kaynaklar'dan...

Dilovası’nda simsiyah akan dereler çakıl taşlarıyla örtbas edildi!

dilovasi-cakil

Sanayi kuruluşları ve organize sanayi bölgelerinin (OSB) yerleşim birimleriyle iç içe girmesi nedeniyle hava ve çevre kirliliğinin alarm seviyelerine ulaştığı Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde simsiyah akmaya başlayan derelerin yol kenarındaki bölümleri çakıl taşı dökülerek kapatıldı.

Yılda yaklaşık 5 milyon ton ithal ve yerli kömür işleyen tesisler, dört yıl önce Dilovası’nın kuzeyinde kente hakim bir noktada kurulan Kömürcüler Organize Sanayi Bölgesi’ne taşınmıştı.

Dilovası sakinlerinin, buradaki kömür tozlarının rüzgarla ilçenin üzerine dağılacağını, toprak ve su kirliliğine yol açacağını, bitki örtüsünü de öldüreceğini söyleyerek karşı çıkmalarına rağmen OSB faaliyete geçmişti.

Üç gün önce çekilen ve simsiyah akan dere fotoğraflarının medyada yer almasının ardından, derenin yol kenarından görünen kısımları kimliği belirsiz kişilerce çakıl dökülerek kapatıldı. Ancak derenin alt ve üst kısımlarının zeminlerinin taşlaşmış kömür tozuyla kaplı olduğu, suyla birlikte yeni kömür tozu akıntısının da sürdüğü gözlendi.

Besi ve süt hayvancılığı yapan Osman Orhan, menfezle yolun altından geçen derenin yoldan görünen kısmının üzerine, kirlilik görünmesin diye kimin çakıl döktüğünü bilmediğini belirtti. Orhan, “Derenin hem altı hem üstü aynı. Bu güzel havalarda hayvanlarımızı otlatmaya çıkaramıyoruz. Çünkü otlar simsiyah kömür tozuyla kaplı. Bu tesislerden kalkan kömür tozunu tüm Dilovası’nda insanlar da ciğerlerine dolduruyor” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu