Kaynaklar'dan...

Yemen’de her 10 dakikada bir çocuk açlıktan ölüyor

yemenli-cocuk

Suudi Arabistan ve müttefiklerinin yaklaşık iki yıldır süren saldırıları sonucu Yemen’de yaşamsal sağlık standartları çöktü ve her 10 dakikada bir çocuk önlenebilir sorunlar nedeniyle yaşamını yitirir duruma geldi

Mart 2015’de başlayan Suudi Arabistan öncülüğündeki saldırılar sonucu Yemen’de oluşan insani krizin etkisiyle her 10 dakikada bir çocuk önlenebilir sağlık sorunları nedeniyle yaşamını yitiriyor. İshal, solunum yollar enfeksiyonu ve yetersiz beslenme çocuk ölümlerinin ana sebebi.

Ortadoğu’nun en yoksul ülkesi Yemen’de, Suudi Arabistan’ın saldırıları sonucu 10,000’den fazla insan yaşamını yitirdi. Ancak doğrudan savaş nedeniyle ölümlerin yanı sıra yıkım ve aşırı yoksulluk ülkede yaşanan ölümlerin bir diğer sebebi.

UNİCEF raporlarına göre 2,2 milyon çocuk, kronik olarak şiddetli yetersiz beslenmeyle bağlantılı sorunlar ile mücadele etmek zorunda ve acil yardıma muhtaç. Buna ek olarak 1,7 milyon çocuk ise orta derece yetersiz beslenme nedeniyle risk altında.

Suudi Arabistan bombardımanlarının en yoğun olduğu Hodeida, Taizz, Hajjah, Lahej ve Sa’ada kentlerinde durum en kritik seviyede iken ülkede toplumun ancak üçte biri tıbbi bakıma erişebiliyor. Tıbbi tesislerin ise sadece yarısı işler durumda. Ülkede ayrıca kızamık ve kolera salgınları baş gösteriyor.

Dünyanın en yüksek yetersiz beslenme oranı

Sa’ada kentinde her 10 çocuktan 8’i akut yetersiz beslenme sorunu ile karşı karşıya. Bu, dünyada mevcut en yüksek oran.

Yemen’de yaşanan katliamın faili Suudi Arabistan ve koalisyonu olsa da, yaşanan insani krizde Suudi Arabistan ordusunun askeri tedarikçisi ABD’nin payı da büyük. Zira yalnızca 2009 yılında iktidarı devralan Barack Obama yönetiminde ABD, Suudi Arabistan’a 115 milyar $ tutarında silah ve askeri malzeme sattı. Bu malzemelerden biri de 119 ülke tarafından kullanımı yasak olan misket bombası.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu