Kaynaklar'dan...

Dersim’deki tarihi kışlada kalan yaklaşık 80 gariban aile kışın ortasında kapının önüne koyulacak

dersim-kislasi

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, “Dersim Müzesi olacak” diye açıkladığı tarihi askeri kışlada yaklaşık 80 ailenin barınıyor. Binadan kış vakti çıkarılacak olan aileler, iktidarın yine gelip yoksulu yerinden ettiğini söyledi.

Alman mühendisler tarafından 1936-37 yıllarında Alman mimarisi ile inşa edilen, 1938 Dersim katliamı sırasında üs binası olarak kullanılan Seyid Rıza Meydanı’ndaki kışla binası 1938 yılından 1950 yılına kadar askeri kışla olarak, daha sonra ise memur ve yoksul yurttaşlar tarafından lojman olarak kullanılmaya başlandı. 1990’lı yıllardan sonra sadece yoksul yurttaşlar tarafından kullanılan kışlada 80 hane bulunurken, 2012 yılında çıkan bir yangında binanın bir kısmı yanmış kimi aileler binadan çıkmak zorunda kalmıştı. 23 Kasım’da kente gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun kışla binasının “Dersim Müzesi” olacağını açıklamasının ardından Kültür ve Turizm Bakanlığı Diyarbakır Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü restorasyon, teşhir tanzimi ve çevre düzenlenmesi için 12 Ocak 2015 tarihinde ihaleye çıkılacağını duyurdu.

Karar, kış ortasında gidecek bir yerleri olmayan yurttaşları kara kara düşündürmeye başladı. Binadan çıkarılacaklar arasında yer alan Fatma Kırmızıtaş, durumlarının iyi olmadığını ve kentte kiraların yüksek olduğunu ifade ederek, Ocak ayının 15’inde kesin bir talimatla çıkarılacaklarını belirtti. Kırmızıtaş, Başbakan’ın kış ayında herkesin evine kara haber gönderdiğini söyleyerek, “Gidilecek bir yer tahsis edilmezse dışarıda kalacağız. Zaten durumumuz iyi olsaydı kışlada kalmazdık. Yakacak odunumuzu zor alıyoruz, Dersim’de kalorifersiz ev bulmak zor. Gideceğimiz yeni evin masraflarını karşılamakta zorluk çekeceğiz” diye konuştu.

Mağdur edilen yurttaşlardan Nihal Çelik ise eşinin işsiz olduğunu ve gelirlerinin olmadığını söyleyerek, “3 çocuğum var. Kışlada bile zar zor geçiniyoruz. Ocak ayında bizi kapı dışarı edecekler. Ne yapacağız, nereye gideceğiz bilmiyorum” dedi. Son çare çadırda kalacaklarını ifade eden Çelik, 20 gündür ev aradıklarını, fakat bulamadıklarını aktardı. Çelik, “Bulduğumuz evlerin sahipleri, ‘Kirayı nasıl ödeyeceksiniz? Siz kira veremezsiniz’ gerekçeleri ile vermediler” diyerek, dışarıda kaldıklarını, gidecek köylerinin dahi olmadığını belirtti.

Kış gününde ailelerin telaş içerisinde bırakıldığını dile getiren Emine Dolucan da “Yaklaşık 15-20 hane çıkmak zorunda kaldı. Durumları da hiç iyi değildi. Şimdi ne yapıyorlar, nasıl geçiniyorlar kimse bilmiyor, kimsenin umurumda değil” dedi. Devletin bir an önce çözüm bulması gerektiğini dile getiren Dolucan, ellerinden bir şey gelmediğini, sadece kara kara düşündüklerini belirterek, “Devletin sorunları bitmiyor. Biri bitse biri başlıyor” diye tepki gösterdi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu