Kaynaklar'dan...

Cezaevlerinde tahliyeler beş gün sonra başlayacak

cezaevi

Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, kanun hükmünde kararname kapsamında tahliyelerin 5 gün sonra başlayacağını açıkladı.

Resmi Gazete’de yayımlanıp yürürlüğe giren 671 Sayılı Kanun Hükümüde Kararname ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’a eklenen geçici maddeyle ilgili olarak Manisa’da cezaevlerinden tahliyeler 5 gün sonra başlayacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Akif Celalettin Şimşek, kanun hükmünde kararnamenin bir af olmadığını dile getirerek, “Şu anda söylenen 38 bin tahmini bir rakam. Bu net bir rakam değil. Bu aşağıya da inebilir, 3 bin veya 5 bin yukarıya da çıkabilir. Bu doğal olarak bir af kanunu değil. Bu toplumda bir af kanunu gibi algılanmasın. Bu sadece İnfaz Kanunu’nda kanun hükmünde kararnamenin iki maddesinde yapılan değişiklik. Teknik boyutu bilmemiz gerekir” diye konuştu.

Manisa Başsavcısı Şimşek, kanun hükmünde kararname doğrultusunda Manisa Adliyesi’nde çalışmalara başladıklarına dikkati çekip, “Öncelikle elimizde cezası kesinleşmiş, infaz edilen hükümlülerin tamamının dosyasını çıkarttık. Şu an iki infaz savcımız, 15 infaz katip müdürümüz çalışmalarına başladı. Birinci derecede baktığımız hangi suçlar kapsam dışı tutulmuş ona bakıyoruz. Kapsam dışıysa zaten dosyalar geri olarak cezaevlerine iade ediliyor. Kapsam içinde kalanların ise cezaevlerindeki sürelerini ele alıyoruz. Önümüzde çıkarttık. ‘Türk Ceza Kanunu’nu düzenlemesini yapan ve kapsam dışı kalan maddeler nelerdir’ diye bir çalışma yaptık. Kapsam dışı kalan suçların 25 veya 30 madde olduğunu görüyoruz. Kapsam içerisine girenler ise daha fazla. Kapsam dışı bırakılan ana maddeler terör suçları, cinsel suçlar, kasten adam öldürme, ağırlaştırıcı hükümlerin olduğu suçlar, uyuşturucu ticareti ve temini suçlardır” diye konuştu.

Kanun hükmünde kararnameyle yapılan değişiklikle ilgili Başsavcısı Şimşek ayrıca şu bilgileri verdi: “Kapsam içine girenlerin dosyalarına baktığımız zaman ise koşullu salıverilme için infaz süresini daha önceden üçte ikisini yatırıyorduk. Şimdi bunu yarıya düşürdüler. Önce bir buna bakıyoruz. Müddetnameleri değiştireceğiz. Mesela daha önceden 10 yıl hapis cezası alan, daha önceden yaklaşık 7 yıl 2 aylık gibi infaza tabi iken, şimdi 10 yıl ceza alan 5 yıl yatıp çıkacak. Daha önceden açık cezaevlerinde kalan hükümlülerin şartla tahliyelerine 1 yıl kalanları denetimli serbestliğe ayırıyorduk. Yani cezalarının son bir yılı bir kurumda çalışma gibi ceza ile geçiriyordu. Şimdi o 1 yılı da 2 yıla çıkardılar. Yani 2 yıl denetimli serbestlik yapacaklar. Mesela 4 yıl hapis cezası alan bir kişinin cezası yarı oranında inecek. Koşullu salıverilmesine iki yıl kalanlar denetimden istifade edeceği için bu kişi direkt olarak cezaevinden çıkacak.”

Şu an Manisa’da cezaevlerinde yaklaşık 2 binin üzerinde hükümlü olduğuna dikkat çeken Başsavcı Şimşek, “Şimdi biz bu hükümlüleri tespit ettik. Şartla tahliye edilecekleri ilgili mahkemelere gönderiyoruz. Hükmü veren hakim karar veriyor ve sonra tahliye ediliyor. Şu an hedefimiz beş günlük zaman içerisinde bu işi çözmek. Binlerce dosya var. Bu kolay bir iş değil. Denetimli serbestlikten salıverilecekleri ise infaz hakimine göndereceğiz ve o karar verecek. Şartla salıverileceklerin dosyası ilgili mahkemelere, denetimli serbestlik ile salıverileceklerin dosyası infaz hakimliğine gidecek. Şuanda inceleme ve araştırma yapılıyor” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu