Kaynaklar'dan...

Çevreye zarar verecek altın madenine karşı insan zinciri oluşturuldu

Altın madenine karşı insan zinciri: Cerattepe’nin bilirkişisi Artvin halkıdır

Artvin Cerattepe’de Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenciliğine karşı 751 kişi ve 61 avukat tarafından açılan Türkiye’nin en büyük çevre davasında bilirkişi keşfi yapıldı. Binlerce Artvinli sabahın erken saatlerinden itibaren Kafkasör Yaylası’na gelerek, Cerattepe’ye çıkan yol boyunca 1.5 kilometrelik insan zinciri oluşturdu, bölgede hiçbir şekilde altın madeni istemedikleri mesajını verdi.

Artvin Kafkasör Yaylası Cerattepe’de işletilmek istenen altın madenciliğine karşı açılan dava kapsamında tüm Artvin’in beklediği bilirkişi keşfi yapıldı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren 7’den 70’e binlerce kişi, Kafkasör Yaylası’na çıkarak bilirkişi heyetinin gelmesini bekledi. Öğlen saatlerine kadar Artvinlilerin yaylaya çıkışları devam etti. Civar köy ve ilçelerden de çok sayıda yurttaş Cerattepe’ye sahip çıkmak için Kafkasör Yaylası’na akın etti.

3 bin kişi, Kafkasör Yaylası’ndan Cerattepe’ye çıkan yol boyunca karşılıklı dizilerek, üzerinde “Madene hayır” yazan döviz, pankart ve atkılarıyla yaklaşık 1.5 kilometrelik insan zinciri oluşturdu. Öğlen saatlerinde bilirkişi heyeti zırhlı araçlarıyla bölgeye geldi, oluşturulan insan zinciri arasından geçti. Bu sırada Artvinliler başlarını öne eğdi. Cerattepe girişinde yolu kapatan jandarma, heyet dışındakilerin bölgeye girişine izin vermedi.

maden-cerattepe (4)

maden-cerattepe (3)

maden-cerattepe (2)

maden-cerattepe (1)

Ne olmuştu?

Artvin Cerattepe’deki altın madeni karşıtı mücadelenin 20 yıllık bir geçmişi var. Son olarak Mehmet Cengiz’e ait Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen altın madenine karşı açılan davada, Rize İdare Mahkemesi şirketin aldığı “ÇED Olumlu” kararını iptal etmişti. Şirket eski rapor üzerinde küçük değişiklikler yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yeniden “ÇED Olumlu” raporu aldı. Bunun üzerine Yeşil Artvin Derneği öncülüğündeki 751 kişi ile 61 avukat, bu karara karşı Türkiye’nin en büyük çevre davasını açtı. Dava süreci devam ederken, şirket haziran ayında Cerattepe’ye çıkmak istedi. Ancak Artvinliler nöbet tutarak iş makinelerinin girişine engel oldu. En son geçtiğimiz haftalarda şirket çalışanları jandarma ve polis eşliğinde alana girmek isteyince Artvin ayağa kalktı. Direnişe, jandarma ve polis biber gazı ve coplarla saldırdı. Bu sırada Yeşil Artvin Derneği ile Başbakan Ahmet Davutoğlu görüşme gerçekleştirdi ve görüşmeden “Mahkeme süreci bitene kadar faaliyetlerin durdurulması” sonucu çıktı. Ancak, şirkete Orman Müdürlüğü tarafından yer tahsisi yapıldığı ortaya çıktı. Açılan dava kapsamında Artvinlilerin beklediği bilirkişi keşfi de dün yapıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu