EkonomiHalkımız'dan...Yerli Üretim

Çeltik Üreticileri: “Fiyat Düşük, Satamıyoruz”

Bafra’da çeltik üreticileri ‘fiyatların düşük, maliyetlerin yüksek’ olmasından dertli. Ürünlerini satamamaktan şikayetçi olan üreticiler, “İcralar kapımızda, bankalara borçlarımızı ödeyemez durumdayız” dedi
Samsun’un Bafra İlçesi’nde Altunay Mahallesi’nde çeltik ekimi yapan çiftçiler, çektiklerinin hasatının bittiğini lakin ellerinde kalmasından dolayı sıkıntıdalar. “Bu sene çeltik mahsulünde sınıfta kaldık ama Ankara’dakiler bizden daha çok sınıfta kaldı” diyen üretici Mustafa Çetin, “Çeltik fiyatlarının çok düşük fiyatlarda seyretmesinden dolayı umutsuzuz ve mağduruz” dedi.

OFİSTE SIRA BULMAK ZOR AMA ZENGİNE SIRA VAR

TMO’nun ayın 15’inde alımları açtığını fakat sıra alamadıklarından dertli olan üreticiler, “Zengin olanlara sıra sorun değil ama bizim gibi gücü olmayanlara sıra yok. Milletvekilimiz var ama bir tanesi de bizim derdimize derman olmuyor” diye konuştular. Maliyetlerin yüksek olmasından da söz eden Çetin, “Geçen sene 30 liraya aldığımız gübre bu yıl 65 lira oldu. Geçen sene bir dönümün maliyeti 400 lirayken şu anda 750 ila 800 lira arası. Geçen sene çeltik fiyatları 2 bin 350 lirayken, hala 2 bin 350 lira. Kara kara düşünüyoruz, son çare bu verimli topraklara hiç bir şey ekmemek olacak. Nasibimizi göç ederek, büyük şehirlerde mi arayalım?” diye sordu.

BANKALARA BORÇLUYUZ

Bafra ovasında çeltik ekiminin yüzde 50’sinin çiftçilerin elinde olduğunu söyleyen üretici Mustafa Altunay da, “Tarlam kendime ait ama elimdeki çeltiği 2 bin liraya verdiğimde zarardayım” ifadelerini kullandı. Yılmaz Çetin de, “Altunay Mahallesi’nde çoğu üreticinin elinde çeltiği depolarında duruyor. İlaça, tohuma, gübreye, mazota ve işçiye borcumuz var, onları nasıl ödeyeceğiz diye geceleri uykumuz kaçıyor. Bankalardaki borçlarımızı ödeyemez olduk, icra kapımızda” diye konuştu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu