Kaynaklar'dan...

Anayasa Mahkemesi Van depreminde 6 yakınını kaybeden vatandaşa hakettiği 135 bin lirayı 20 bin lira yeter diyerek vermedi


Bugünkü Resmi Gazete’de Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru hakkının kullanılmasına ilişkin bir kararı yayımlandı. Karar diyecek söz bırakmadı…

Karar, Van depremi sonrasında yetkililerin depreme en dayanıklı bina olduğunu söyledikleri Bayram otelin çökmesiyle ölen 24 kişiden biri olan Selman Kerimoğlu’nun eşi ve çocuklarının başvurusu üzerine alındı.

Selman Kerimoğlu’nun yakınları, hasar oluşmasına karşın otele girişin yasaklanmadığını, devletin Anayasanın 17. Maddesiyle öngörülen vatandaşın yaşam hakkını koruma görevini yerine getirmediğini belirterek yargı yollarına başvurmuşlardı.

Van Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturmada otelin statik projesi ve hesap raporları yapılmadan gelişigüzel yapıldığı, malzeme ve donatıların dönemin Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Yönetmeliği ölçütlerine uygun olmadığı, üstelik yapı ruhsatına göre fazladan bir kat daha çıkıldığı anlaşılmıştı. Ancak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı somut bilgi ve belge olmadığı gerekçesiyle şikâyet dilekçesini işleme koymamıştı. İç hukuk yollarının tüketilmesi üzerine aile Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesinin bugün yayımlanan kararıyla Selman Kerimoğlu’nun yakınları iki yıldır sürdürdükleri hukuk mücadelesini kazandı. Mahkeme, yaşam hakkını koruyamadığı için Van valisi ve AFAD yönetimini suçlu buldu. Kararda ayrıca şikâyet dilekçesini işleme koymayan Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın etkili bir ceza soruşturmasını önlediğini belirtiliyor.

Başvuruda, ölenin eşi için 30.000 TL, üç çocuğunun her biri için 25.000 TL ve iki kardeşinin her biri için 15.000 TL olmak üzere toplam 135.000 TL manevi tazminat ödenmesi istenmişti. Anayasa Mahkemesi bu isteği çok buldu. Ailesine toplam 20.000 TL ödenmesini yeterli gördü.

Kararın ilgili bölümünde; “ Bu tazminat anayasal hakkın ihlalinden kaynaklanan manevi zarara ilişkin olup idari yargıda devam eden maddi, manevi tazminat davalarına etkisi yoktur” deniliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu