Kaynaklar'dan...

2015’in ilk altı ayında 137000 mülteci Avrupa’ya geçti

italya-multeci

Birleşmiş Milletler (BM), 2015’in ilk altı ayında Akdeniz üzerinden Avrupa’ya geçen mültecilerin sayısını 137 bin olarak açıkladı.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, bu yılın ilk yarısında Avrupa’ya yaşanan göçe ilişkin bir rapor yayınladı. Buna göre, deniz yolunu kullanarak Avrupa’ya gelen göçmenlerin sayısındaki tarihi bir artış yaşandı.

Avrupa’ya gelen göçmenlerden büyük bölümünün iç savaş ve çatışmalardan kaçtığı belirtilen rapora göre, İtalya ve Yunanistan ulaşan göçmenlerin üçte birini Suriyelilerin, yüzde 12’sini ise Afganistan ve Eritreliler oluşturuyor. Raporda, iç savaşlar ve çatışmaların yaşandığı Somali ve Nijerya, Irak ve Sudan’dan da çok sayıda insanın Avrupa’ya kaçtığı vurgulanıyor.

Raporda, Akdeniz üzerinden geçişlerin artışına paralel olarak Akdeniz’deki tekne kazalarında hayatını kaybedenlerin sayısında da dramatik bir artış yaşandığı belirtildi.2015 yılında bugüne dek yaşanan tekne kazalarında 1867 göçmen boğularak yaşamını yitirdi. Bilançonun en yüksek olduğu dönemse 1308 kişinin yaşamını yitirdiği Nisan ayı oldu.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres’e göre, doğru politikaların uygulanması ve etkili operasyonlarla Akdeniz’deki ölümler azaltılabilir.

Raporda yer verilen bazı ülkelerle ilgili verilerse şöyle:

2014 yılında Akdeniz’i geçmeyi başaran 170 bin göçmen İtalya’ya ulaşmayı başarırken; 2015’in ilk yarısında bu sayı 67 bin 500 oldu.

Yunanistan’a ulaşan göçmenlerin sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre neredeyse iki katına ulaştı. 2014’ün ilk yarısında 43 bin 500 göçmen Yunanistan’a ulaşırken, 2015’te bu sayı 68 bine ulaştı.

İç savaş ve çatışmalardan kaçarak Türkiye üzerinden Yunanistan’a ulaşan göçmenlerin nihai hedefi ise Almanya ve İsviçre gibi batı Avrupa ülkelerine gidebilmek. Ancak göçmenlerin bu ülkelere gidebilmesi için, Balkan ülkeleri üzerinden tehlikeli bir yolculuğu göze almaları gerekiyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu