Kaynaklar'dan...

Zonguldak’taki Kandilli maden ocağında işçilerin direnişi sürüyor

madenci-yuruyus

Hema Kömür İşletmeleri’nin Kandilli ocağında kendilerini yeraltına kapatarak direnişe geçen işçiler, talepleri yerine getirilene kadar ocaktan ayrılmayacaklarını söyledi.

Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) ait Zonguldak Ereğli’deki Kandilli ocağı, 2006 yılında rödovans sistemiyle Hattat Holding’e devredilmiş, ocağın açılışını dönemin başbakanı Tayyip Erdoğan yapmıştı. Sekiz yıldır kömür çıkarılan ocak, son dönemde sık sık işçi direnişlerine sahne oluyor.

Eylülde 29 arkadaşlarının işten atıldığını öğrenen 500 işçi direniş başlatmış, Zonguldak’a yürüyerek arkadaşlarının işe geri alınmasını talep etmişti. Bugün aynı işçiler bir kez daha direnişe geçti. Bu kez yürümek yerine kendilerini madene kapattılar…

Sabah saatlerinde, ‘TTK’nın yeni galeri açmak için hazırlık çalışmalarına ek süre vermediği’ gerekçesiyle 60 arkadaşlarının işten atılması üzerine bir kez daha direnişe geçen işçiler konuştu. İşini kaybetme endişesiyle ismini vermek istemeyen bir işçi, “Son altı aydır üretimde askıya alınmış durumdayız. 2010’dan beri ekmek yiyorum burada, tam çocuklarımın geleceğini kurtardım derken başımıza bu geldi” diye konuştu.

Ocağı Erdoğan’ın açtığını vurgulayan işçi, “Şirketin Eylül ayında 489 işçinin işçiyi işten çıkaracağını SGK’ya bildirdiğini biliyoruz. Bize 30 Aralık’ta burasının kapanacağını söylediler. Bize söylenenin gerçeklik payını da bilmiyoruz. Torba yasayla madencilerin haklarının iyileştirilmesi şirkete külfet doğurdu galiba” dedi.

Aynı işçi, madendeki tüm arkadaşlarıyla ‘bir bütün olarak direnişe geçtiklerini sonuna kadar mücadele edeceklerini’ sözlerine ekledi.

Kandilli’de sekiz yıldan beri çalışan bir diğer işçiyse, “Fişimiz çekilmiş, bomba elimize verilmiş. Aklınıza gelebilecek ne varsa yaptık şu zamana kadar, Meclis’e kadar gittik, bir sonuç öğrenemedik. Sonuç belli gibi ama biz yine de ekmeğimiz için savaşıyoruz” dedi.

29 yaşında olduğunu ve iki yıllık okulun ardından madende çalışmaya başladığını söyleyen işçi, şöyle devam etti: “Burada 100 bin kişi yaşıyor, 15 bini işsiz. Biz de sıraya gireriz artık. İşten atılırsam ne yapacağım, çay ocağına, kahveye girerim artık ama biz ocağımız kapatılsın istemiyoruz. Yetkililer bize kesin olarak söz verene kadar, arkadaşlarımız aşağıyı terketmeyecekler. Onlar kendilerini oraya kitledi ve biz de onlara buradan destek veriyoruz. Sonuna kadar mücadele edeceğiz.”

İşçilerden edinilen bilgiye göre, direniş civar köylerden desteğe gelen insanlarla büyümeye devam ediyor.
Sahibi de, “Bu işin fıtratında var’ demişti

Hattat Holding’in rödovanslı maden ocağı sadece Ereğli’yle sınırlı değil, Bartın’ın Amasra ilçesinde de taş kömürü madeni ve ‘şehrin göbeğinde’ diye nitelenen bir termik santral projesi bulunuyor.

Öte yandan yüzlerce işçinin hayatını kaybettiği Soma faciasının ardından torba yasayla maden işçilerine getirilen özlük haklarıyla Hema Kömür İşletmeleri’ne ait ocaklarda ‘işler pek iyi gitmiyor’.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu