Kaynaklar'dan...

Yüzlerce işçinin katliamına ortak olan Soma A.Ş. kamuya kömür niyetine taş satmış

madene-giris

Yüzlerce işçinin katliamına ortak olan Soma A.Ş. kamuya kömür niyetine taş satmış

Soma’da yüzlerce maden işçisinin öldüğü madeni işleten Soma A.Ş.’nin devlete kömür diye çoğu zaman taş gönderdiği, devletin de bunları satın aldığı ortaya çıktı.

Sayıştay denetçileri Soma A.Ş’nin 2013’te devlete sattığı 2 milyon 300 bin ton kömürün sadece 768 bin tonunun gerçek kömür, geri kalanın ise çakıl olduğu tespit etti.

Devletin bu yolla 49 milyon TL zarara uğramış olabileceği açıklandı.

Sayıştay denetçileri, kamuya satılan çakılın yanında satılan kömürün de kalorisinin düşük olduğunu tespit etti. Firmanın taahhüt ettiği ve sözleşmede yer alan hükümlere göre, üretilecek kömürün baz kalori değerinin 2.250 kcal/kg olması gerekirken, kalorisi 1.800 kcal/kg altında kalan kömürün de kesinlikle alınmaması gerekiyordu.

Buna rağmen devlet 2013 yılı ile 2014 yılının ilk 4 ayına isabet eden 10 değişik çalışma gününde kalorifik değeri 1.653 ile 1.788 arasında değişen 54 bin ton kömürü devlete verdi ve karşılığında hiçbir cezai müeyyide ile karşılaşmadı.

İşçiler olayla ilgili ‘Biz bir yerden kömür çıkarıyorduk, bir yerden taş çıkarıyorduk. Özel olarak kaya delicilerle çalışıyorduk. Bir üretim bandı boş gittiğinde (Kömür yoksa, taş da mı yok) diye azar işitiyorduk’ diyorlardı.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu