Kaynaklar'dan...

Yeni kimlik kartları ile vatandaş soyuluyor birilerinin cebi doluyor

kimlikler
Ehliyetten sonra şimdi de “çipli kimlik” adı altında devlet vatandaştan adeta vergi toplayacak… Kimlik vergisi, jeep’li zengine değil yine fakir fukaranın cebine dokunacak.

Yeni kimlik kartı bahanesiyle yine vatandaşın üzerine basılıp bütçeye yama yapılacak. Aralık’tan itibaren dağıtılmaya başlanacak olan “çipli” yeni kimlikler, nüfus cüzdanlarının yerini alacak. Bu yeni kimliklerin vatandaşa maliyeti 18 lira olurken, devletin kasasına yaklaşık olarak 1.4 milyar lira girecek. Yapılan her düzenlemenin bedelini fazlasıyla vatandaşın cebinden vakumlayan iktidarın son düzenlemesi olan yeni kimlik kartlarının bedeli de yine geçim mücadelesi veren vatandaştan tahsil edilecek. İktidar, 78 milyondan adeta 18 lira vergi almış olacak. Öyle ki, bebekler bile vergiyle doğacak. Yeni doğan bebeğe bile 18 lira vergi düşecek.

Ehliyet Olayında Tepkiler Geri Adım Attırmıştı

Sosyal devlet anlayışından uzaklaşıp tüccar devlet anlayışına sarılan Hükümet, vatandaşın cebindeki üç kuruşu da kasasına aktarma hamlelerine devam ediyor. Devlet şimdi de soygunun son halkası niteliğindeki “kimliği” parayla satmış olacak. Geçen yıl sürücü belgeleri için talep edilen 101 TL ile başlayan tartışmalar, Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak ‘çipli’ kimliklerle yeniden alevlendi. Hükümetin geçen yıl gündeme getirdiği ehliyet yenileme ücretleri de büyük tepki çekmişti.

5 Kişilik Bir Aileye Toplam Maliyeti: 90TL

Kimlikleri yenileme bahanesiyle halktan adeta vergi toplayacak olan Hükümetin bu kararının 5 kişilik çekirdek bir aileye toplam maliyeti 90 TL’yi buluyor. Ülkede milyonlarca ailenin asgari ücret ile geçimini sağlama mecburiyetinde oluşu vatandaş için bu ücretin ne denli önemli olduğunu gösteriyor. Net olarak 891 TL olan asgari ücrete bakıldığında 5 kişilik bir aile için asgari ücretin yüzde 10’undan fazlasının yeni kimliklere ödenmesi gerekiyor. 1 Temmuz 2014’ten itibaren yüzde 6 artış gösteren asgari ücretin yüzde 10’u kimlikleri bahane ederek vatandaştan geri alacak olan Hükümet, adeta kaşıkla verip, kepçe ile geri almış olacak.

Para, Vatandaşın Cebinden Çıkacaktı Aradaki fark kimin cebine girecekti?

101 TL gibi fahiş bir fiyatla ehliyet kartlarının yeniletilmesi kararı alan Hükümet, özellikle sosyal medya üzerinden tepkisini gösteren vatandaşın baskıları üzerine yenileme ücretini 15 TL’ye düşürmüştü. Ücrette 86 TL gibi ciddi bir düşüşün yaşanması ehliyet bahanesiyle vatandaşın cebindeki üç kuruşa da göz dikildiğini gözler önüne sermişti. Anayasa’da ‘sosyal hukuk devleti’ olarak tanımlanan yönetim erkinin en temel görevleri arasında yer alan bu tür ihtiyaçların vatandaşın cebine yansıtılması sosyal devletten tüccar devlete geçişin hızlandığını ortaya koyuyor.

Aralık ayından itibaren dağıtılmaya başlanacak Akıllı Kimlik Kartıyla birlikte, 1976 yılından beri hayatımızda olan mavi ve pembe nüfus cüzdanları geçerliliğini yitirecek. Parmak, damar ve avuçiçi izi gibi tanımlayıcı özelliklerin bulunduğu, 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek akıllı kimlik kartları, 3 yıl içerisinde tüm ülke genelinde dağıtılmış olacak. Vize istemeyen ülkelere girişlerde pasaport yerine de geçecek olan polikarbonlu, temaslı ve temassız çip içeren kartlar, gelişmiş güvenlik öğeleri barındırıyor.

Vatandaşa maliyeti 18 lira olacak akıllı kimlik kartlarının kullanım süresi ise 10 yıl olarak öngörüldü. Bugüne kadar 10 milyon adet basılan kartların bu yıl sonuna kadar 2 milyon kişiye verilmesi planlanıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu