Kaynaklar'dan...

Van Depremzedelerinin Vahim Durumu

van-depremzede

Van’da uzun süredir elektriksiz-susuz yaşayan depremzedelere kış gelirken şimdi de konteyner kenti boşaltmaları için 1 hafta süre verildi.

Van depremi üçüncü yılına girmesine rağmen halk hala çok zor şartlar altında yaşam mücadelesi verirken; buda nereden çıktı… Üç yıllık süre zarfında onarım ve inşa çalışmaları devlet tarafından yapılıp halkı buralara yerleştirmek gerekmiyor muydu?

İşte olayın ayrıntıları…

Erciş’te Alkanat konteynir kentinde kalan 50 aile geçen perşembe polisler tarafından konteynirlerden çıkarılmaya çalışıldı. Polislerin boş konteynirleri söküp götürdüğünü anlatan depremzedeler, basının konteynir kente gelmesi ve zorla tahliyelerin sosyal medyada tepki çekmesi üzerine kendilerine bir hafta daha müddet tanındığını söyledi.

Üç aydır elektriksiz yaşıyorlar
Van Valiliği, hala dört konteyner kentte ( Anadolu , Tahirpaşa, Kayaçelebi ve Alkanat) yaşamını devam ettirmeye çalışan 200’ün üzerinde evsiz/kiracı depremzede aileyi terke zorlamak için üç ay önce elektriklerini kesti ve çamaşırhane, kreş, mescit, çocuk oyun parkı gibi temel ihtiyaçlarını karşılayan konteynerleri söktü. Van merkezdeki Anadolu konteynir kentinde konut ve istihdam sorunlarına kalıcı çözüm talebiyle açlık grevi 27 Ağustos’ta, Tahirpaşa konteyner kentinde de 19 Ekim’de başladı. Açlık grevleri devam eden depremzeler herkesin durumunun tek tek saptanmasını, ödeyebilecekleri koşullarda ev ve istihdamdan oluşan çözüm paketi getirilmesini istiyor.

Korku içindeyiz

Bir ilkokulda temizlik görevlisi olarak çalışan Ercan Gün, konteynir kentteki ailelerin depremden önce ayda 50 – 100 liralık evlerde kirada kaldığını, şimdiyse Erciş’te ağır hasarlı evlere 300 – 400 lira kira istendiğini, ailelerin bu kiraları ödeyecek durumda olmadığını belirtti. Gün, “Çoluk çocuk korku içindeyiz. Polisler perşembe günü kaba şiddetle geldiler, ellerinde coplarla 20 – 30 konteynir söktüler. Gidecek yerimiz olmadığı için direndik, bu sefer silah zoruyla tehdit ettiler. Biri sekiz aylık, diğeri üç yaşında iki çocuğum var. Karım dört aylık hamile. Hava buz gibi. Elektriğimiz zaten aylardır yok, sular da iki hafta önce kesildi. Yaklaşık 120 kişi yaşıyorduk bu kentte, çoğumuz hastalandı, dayanamadı, batıya gitti. Geriye kaldık 60 aile.

Ben okuldayken gelmişler
Bir başka aileden 15 yaşındaki lise öğrencisi Sibel Gün ise şunları anlattı: “Polisler perşembe günü ben okuldayken konteynirleri boşaltın demiş, çocukları silahla korkutmuşlar. Nereye gideceğimizi bilmiyoruz. Üç kız kardeşiz, babam vefat etti, annem böbrek hastası. Kaymakamlığa başvurduk ama ev vermediler. Ablam Kütahya’da üniversite okuyor ama yurt parasını bile ödeyemedik. Kaymakamlık ve komşuların desteğiyle geçiniyoruz. Yemekleri iki taş üzerinde ateşte pişiriyoruz, Allah ne verdiyse onu yiyoruz. Okula devam etmek istiyorum ama annem servis parası veremiyor, her gün yarım saat okula yürüyorum” diye konuştu.

Kaynak: http://mihenkhaber.com/2013/12/01/van-depremzedelerinin-vahim-durumu/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu