Gazeteler'den...

Türkiye’yle NATO’nun sanal İsrail pürüzü aşıldı

Türkiye’yle NATO’nun sanal İsrail pürüzü aşıldı.
turkiye-israil

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, füze savunma sistemiyle ilgili “Türkiye artık NATO kalkanına itiraz etmiyor.” dedi.

NATO Genel Sekreter Yardımcısı Alexander Vershbow, Türkiye’nin NATO füze savunma sisteminin İsrail’i korumayı amaçlamadığı yönündeki teminatları kabul ettiğini duyurdu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Vershbow, Ankara’nın itirazlarının kısmen Türkiye topraklarına yerleştirilecek NATO radarıyla ilgili kafa karışıklığından kaynaklandığını belirtti. Tel Aviv Üniversitesi Ulusal Güvenlik Çalışmaları Enstitüsü’nde (INSS) konuşan Vershbow, Türkiye’deki kafa karışıklığının nedeninin ise Türkiye topraklarına yerleştirilecek radar sistemiyle ABD’nin İran’dan gelecek füzelere karşı İsrail’de inşa ettiği radar arasındaki benzerliklerin çok fazla olması olduğunu belirtti.

Vershbow, “Bence NATO’nun sisteminin bir şekilde İsrail’in korunmasına odaklanacağına ve İsrail’de bulunan varlıkların NATO sisteminin bir parçası olacağına dair bir yanlış algı vardı. Ancak aslında bunlar birbirlerinden ayrı iki mesele” dedi.

“Dolayısıyla bence bu sorun ortadan kalktı. Türk kamuoyunun bazı kesimleri için halen bu bir sorun olabilir ama bence Türkiye’de hükümet artık füze savunmasını destekliyor” diyen Vershbow, Türkiye’nin desteğinin bir yıldan fazla zaman önce Suriye sınırına yerleştirilen Patriot füzeleriyle de ilgili olduğunu vurguladı

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu