Kaynaklar'dan...

Türkiye 2 milyona yakın biber gazı kapsülü siparişi verdi

gaz-kapsulu

Polisin orantısız biber gazı kullanımında dünyada başı çeken ülkelerden Türkiye’nin gelecek yıl Güney Kore’den 2 milyon adete yakın biber gazı kapsülü satın alacağı ortaya çıktı.

Hükümete yakın isimlerin üstlendiği ihalenin bedeli ise kapsül başına 13-16 dolardan toplam 24 milyon 680 bin 695 dolar, yani 54 milyon 840 bin 504 TL.

Cumhuriyet’ten Pelin Ünker’in haberine göre iki hafta önce Güney Kore’nin tek göz yaşartıcı gaz bombası üreticisi Daekwang’le Meydan Av ve onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama arasında yapılan anlaşmaya göre toplam 1 milyon 898 bin 515 adet biber gazı kapsülü alımı gerçekleşti.

İthalatın birkaç parça halinde yapılması planlanıyor ve ilk teslim 550 bin adet kapsülle 2015 ocak ortasında gerçekleşecek.

Habere göre, Türkiye’de biber gazı ithalatı yapan tek şirketler Meydan Av Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ile onun kardeş şirketi Mercan Pazarlama Ticaret ve Limited Şirketi.

Karaköy merkezli ve meslek grubu ‘bijuteri, oyuncak ve hediyelik eşya’ olarak görünen Meydan Av’ın sahibi İlyas Yücedal. Kardeş şirket Mercan Pazarlama ise İlyas Yücedal ve Muhammed Yücedal ortaklığında. İki şirket de ateşli silahların ithalatında, alım ve satımında faaliyet gösteriyor.

İlyas Yücedal ismi ilk olarak Dünya Yetimler Vakfı’nın kurucu üyesi olmasıyla dikkat çekiyor.

Vakfın yüksek istişare konseyinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, Abdüllah Gül, Egemen Bağış, Bülent Arınç, Fatma Şahin gibi isimler bulunuyor.

Üyelere bakıldığındaysa Sümeyye Erdoğan, Bilal Erdoğan, Hayati Yazıcı, Abdullah Tivinikli, Ahmet Çalık, Ahmed Hamdi Topbaş, Ahmet Albayrak gibi isimlerin yanında Deniz Feneri, İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı (İHH), Kimse Yok mu Derneği gibi hükümete yakın kuruluşların başkanları yer alıyor.

İhsan Yücedal’ın sahibi ve ortağı olduğu her iki şirket de 2013’te toplam 660 bin adet gaz fişeği ithal ederken, 2015’te bu sayı en az 1 milyon 898 bin 515 adete çıkacak.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu