Kaynaklar'dan...

Torbadan madenciye düşen pay: Zam, zulüm, ölüm

karaman-maden13
Karaman Ermenek’teki ocakta çalışan madenciler, torba yasanın ardından maaşları artınca şirketin işçileri zorunlu izne çıkarıp ücretsiz servisi kaldırdığını ve kantinde öğle yemeğini yasakladığını söyledi

Torbadan çıkanlar

Sabah gazetesinden Özgür Sarı ve Deniz Derin’in haberinde ocakta çalışan bir maden işçisi, torba yasadan şirketin işçilere bakışını şöyle anlattı: “Torba yasadan önce bin 50 lira maaş alıyorduk, yemeklerimizi şirket karşılıyordu ve ücretsiz servis imkanımız vardı. Torba yasadan sonra ilk iş olarak bizleri ücretsiz izne ayırdılar. Maaşımız 1900 lira civarına yükselince şirket servis imkanımızı ve yemeği kesti.”

Böylelikle işçilerin kantinde yemek yemesi yasaklanırken bir saatlik yemek molasıda yarım saate düştü. İşçiler yanlarında getirdikleri yemekleri ocakta yemeye mecbur bırakıldı.

Tuvalet bile yok

Şirketin yasadan önce dört kişilik işçi ekibinden 20 ton civarında linyit kömürü çıkarmasını istediğini, ancak yasadan sonra aynı ekipten 30 ton üretim yapmasını istediğini anlatan maden işçisi şöyle devam etti: “Bunun için üç vardiya halinde sekizer saat çalışıyorduk. Yemeklerimizi evimizden getirmeye başladık. Servisi de kendimiz tutarak 175 liraya taşıma şirketiyle anlaşma yaptık. Ocakta tuvalet bile yok. Molamız bir saat olsa ve yemeğimizi kantinde yeseydik o facianın yaşandığı saatte orada kimse olmayacaktı.”

Şirketin her işçinin bir aylık maaşını içeride bıraktığını anlatan maden emekçisi “Burada yeniden işe başlayan ve içeride mahsur kalanlar daha maaşlarını bile almadılar” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu