Kaynaklar'dan...

Telefon kullanımında dikkat edilecek “SAR” değeri nedir?

sardegeri
Binlerce telefon modeli birbirinden farklı sar değerleri sunuyor. SAR değeri yüksek telefonlar vücudumuza çok daha fazla miktarda radyasyon (radyo dalgası) veriyor. Bu yüzden telefon alırken Sar değerlerine dikkat etmek gerektiğini ve sağlık açısından büyük önem arzettiğini unutmayalım.

Peki SAR nedir?

İnglizcesi “Specific Absorption Rate” olan SAR (özgül soğurma oranı) elektromanyetik enerjinin vücudumuz tarafından emilme hızına karşılık gelir. Emilen bu enerji vücudumuzun içinde ısıya dönüştürülür. Bu ısıyı bizim hissetmememizin sebebi ise sının derinin altında oluşması, bunun da derimizin üzerinde bulunan reseptörler tarafından algılanamayışıdır.

Hissetmediğimiz bu sıcaklık ısı kontrol sistemimiz etkiler. Bu yüzden cep telefonu başta olmak üzere bu tür elektromanyetik dalga yayan cihazların SAR değerleri kamu otoritelerince denetlenir.

Sar değeri neredeyse her telefonda farklı. Avrupa da SAR değeri için sınır 2 W/kg olarak kabul edilir. Türkiye’de uzmanlar ise bu değerin 1 W/kg’ın üstüne çıkmamasını öneriyor.

Sar değeri yüksek olan telefonlarla konuşurken veya konuştuktan sonra kulağınızda yanma gibi bir his veya baş ağrısı meydana gelir Ayrıca telefon üstünüzdeyken belirli bir zaman sonra vücuda ağırlık çökmesi hissedersiniz. Eğer bu iki madde sizde de oluyorsa, cihazınızın SAR değeri olması gerekenden yüksek olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu