Kaynaklar'dan...

Silikozis bir kot taşlama işçisinin daha canını aldı

halit-karabulak

Beş yıl boyunca kot taşlama işinde çalıştıktan sonra ‘silikozis’ hastalığına yakalanan 30 yaşındaki Halit Karabulak tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Karabulak’la birlikte Bingöl Karlıova’da silikozis nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı 14’e yükseldi. İlçede yaklaşık 300 kişi aynı hastalığın pençesinde.

İstanbul Esenyurt’ta 2000-2005 yılları arasında kot taşlama işinde çalışan Halit Karabulak, memleketi Bingöl’ün Karlıova ilçesine döndükten bir süre sonra solunum yetmezliği çekmeye başladı. Yakınları tarafından 2005 yılı sonunda Erzurum Atatürk Üniversitesi Araştırma Hastanesi’ne götürülen Halit Karabulak’ın silikozis hastalığına yakalandığı tespit edildi.

2010 yılından bu yana evinde tedavi gören Halit Karabulak, üç gün önce fenalaşınca Bingöl Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Halit Karabulak dün tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Karabulak’ın ölümüyle Karlıova ve bağlı bazı ilçelerde silikozis hastalığından dolayı yaşamını yitirenlerin sayısının 14’e yükseldi.

Karlıova ilçesine bağlı Taşlıçay, Toklular, Hasanova, Bahçe köyü ve merkez olmak üzere yaklaşık 300 Silikozis hastasını olduğu öğrenilirken; Silikozis hastası Saim Karakaya’nın da durumunun kötüleştiği ve Bingöl Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

Silikozis nedir?

Silikozis, silika adı verilen maddenin uzun süre solunması sonucu gelişen bir akciğer hastalığı olarak tanımlanıyor. Bir işçinin kot taşlama işinde altı ay çalışmasının bu hastalığa yakalanması için yeterli bir süre oluğu belirtilip, nefes darlığı, yorgunluk gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Toza maruz kalma ortadan kalksa bile hastalığın ilerlemesinin önüne geçilemiyor. Çalışma esnasında takılan maskenin ise koruyucu olmadığı belirtiliyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu