Kaynaklar'dan...

Polise sıcak Eylül eğitimi

bugun01092013
Gezi eylemlerinin sonbahar aylarında tekrarlanacağına ilişkin istihbarat üzerine Emniyet, Çevik Kuvvet polislerini eğitime aldı. 8 ilden Ankara’ya getirilen polislere orantılı müdahale ve TOMA kullanma eğitimi verildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü, sonbaharda Gezi eylemlerinin üniversiteler başta olmak üzere birçok alanda tekrarlanacağı yönündeki istihbarat üzerine harekete geçti. Toplumsal olaylara müdahale eden Çevik Kuvvet timleri ile yakalama ve gözaltı işlemi yürüten Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü’ne bağlı polisler için özel eğitim programı hazırlandı.

Ankara, Bursa, Hatay ve Mardin’de görevli 25 Çevik Kuvvet polisi Toplumsal Olaylara Müdahale Aracı (TOMA) sürücü ve operatör kursuna alındı. C,D ve E sınıfı gönüllü polisler Ankara Gölbaşı’ndaki trafik eğitim pistinde 10 gün eğitimden geçirildi.

Ankara, Erzurum, Kocaeli, Muğla ve Van’da görev yapan 22 polis de Akrep ve Shortland sürücü ve kuleci kursu gördü. 4 günlük eğitim programına Çevik Kuvvet Şubeleri’nde 2012-2013 yıllarında göreve başlayan genç polisler alındı.

İNSAN HAKLARI EĞİTİMİ

Her iki kursa katılan 47 Çevik Kuvvet polisine 112 saat teorik ve uygulamalı eğitim verildi. TOMA ve panzer kursuna katılan polislere insan hakları ve orantılı güç kullanımının yanı sıra boya, gaz, su ve köpük tanklarının dolumu, su kulesi tanıtımı ve kullanma taktikleri öğretildi.

EYLEMLERİ İZLEDİLER

Kurslarda Ankara, İstanbul, İzmir, Adana gibi şehirlerde müdahale edilen toplumsal olaylarda çekilen videolar izlettirildi. Uzmanların genç polislere 4 ile 10 gün arasında eğitim verdiği kurslar sonunda katılımcılara anket uygulandı. Yapılan anket ve sınavla kursiyerlerin aldıkları eğitim değerlendirildi.

Direnmeye karşı müdahale teknikleri

Ankara, Çorum, Eskişehir, Kırıkkale, Konya ve Samsun Terörle Mücadele Şubeleri’nde görevli 24 polis ‘yakalama ve gözaltına alma yöntemleri’ kursundan geçirildi.

Terör polislerinin kursunda ise şu dersler yer aldı: “Terör şüphelilerine yaklaşım tarzı, şüpheli kişilerin durdurulması, arama ve kimlik sorulması, şüpheli kişilerin kelepçelenmesi, tutma ve sarılmalardan kurtulmalar, sert kontrol teknikleri, saldırgan grup içerisinden çıkma, grup oturma eylemlerinde kişilerin alınması, gözaltındaki kişilerin direnmesine karşı müdahale teknikleri, baskı teknikleri, gaz sprey kullanımı, araç durdurma kontrol-yakalama, operasyonel faaliyetler ile interaktif grup çalışması.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu