Kaynaklar'dan...

Obama ayak sürüyor Erdoğan cesaret veriyor

yenimesaj01092013

Irak’ı vurmakta tereddüt eden ABD’ye cesaret veren Türkiye şimdi aynı şeyi Suriye’de yapmaya çalışıyor. Rusya korkusuyla “çok sınırlı” bir operasyon düşünen ABD’ye seslenen Başbakan Erdoğan, “24 saatte uğra çekil bu olmaz” dedi

Birleşmiş Milletler (BM) kimyasal silah denetçilerinin çalışmalarını tamamlayarak dün ayrıldıkları Suriye’ye askeri müdahale konusunda kararsız kalan ABD’ye destek veren biri Fransa diğeri türkiye olmak sadece iki ülke kaldı. Türkiye’de hükümet ve Dışişleri “çok sınırlı” ve nokta hadeflere yönelik bir müdahale düşünen ABD ve Fransa’yı Suriye’yi daha uzun süre vurmaları için ikna etmeye ve cesaret vermeye çalışıyor. Başbakan Erdoğan 30 Ağustos resepsiyonunda yaptığı açıklamada “Bir Kosova olayını burada sergilemeleridir aslolan. Yoksa 24 saatte uğra çekil bu olmaz. Ama orada biliyorsunuz, aklımda kaldığı kadar 78 gün Kosova’da bir mücadele sürdü. Ondan sonra iş temizlendi” demişti.

Obama liderlerle görüştü

ABD Başkanı Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve İngiltere Başbakanı Cameron ile görüşerek Suriye konusunu ele aldı. Obama ve Hollande’ın, uluslararası toplumun kimyasal silah kullanılmasını tolere etmemesi, Suriye rejiminin bu eyleminden sorumlu tutulması ve kimyasal silah kullanımının kabul edilemez olduğu yönünde güçlü mesaj gönderilmesi gerektiğinde hemfikir olduğu kaydedilen açıklamada, ABD ve Fransa’nın yakın müttefik ve dost olduğu, iki ülkenin Suriye ve küresel güvenlik zorlukları hakkında yakın istişareye devam edeceği ifade edildi. Görüşmeye ilişkin İngiltere Başbakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise Obama’nın, Cameron’un yaklaşımına saygı gösterdiği ve ABD’nin tepkisi konusunda henüz bir karar almadığını söylediği kaydedildi. İngiltere Parlamentosu’nun Suriye tezkeresini reddetmesinden sonra ABD’nin tek başına bir operasyon planladığı iddia edildi. ABD’ye bu aşamada Fransa’nın da katılabileceği iddia edildi. ABD-Fransa koalisyonun karşısındaki gönülsüzler ve endişeliler koalisyonu büyüyor. İngiliz parlamentosundaki oylama Obama’yı en sadık ve en muktedir askeri ortağından etti.
Savaşta NATO da yok…

Suriye’ye müdahale konusunda bölünmüşlük NATO’yu da kapsıyor. Kanada, Almanya ve İtalya, BM kararı olmadan ABD öncülüğündeki bir harekata katılmayacaklarını açıkladı. BM’nin ise Suriye’den dönen kimyasal silah denetçilerinin raporunu beklemeden toplanması zor görünüyor. İki hafta sonra tamamlanması beklenen Suriye raporunun BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon’a sunulmasının ardında toplanacak BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye bir müdahale kararı alması Rusya ve Çin engelinden dolayı mümkün görünmüyor. Bundan dolayı NATO’da Suriye müdahalesinde bir fikir birliğinin oluşması şimdilik zor.
Rusya’dan ABD’ye: BM raporunu bekle

Akdeniz’e bir savaş gemisi daha göndererek bölgedeki savaş gemisi sayısını 6’ya çıkaran ABD’ye tepki gösteren Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Aleksandr Lukaşeviç, “Washington’un Suriye’ye yönelik güç kullanılacağı yönündeki tehditlerinin kabul edilemez olduğunu” söyledi. Dışişleri Bakanlığı’nca yapılan açıklamada, Suriye’ye yapılacak her türlü askeri müdahalenin “sınırlı dahi olsa” uluslararası hukuk kurallarını ihlal edeceğini belirten Lukaşeviç, “Washington’un Suriye’ye yönelik güç kullanma tehditlerinin kabul edilemez” ifadesine yer verdi. Lukaşeviç, Suriye’ye askeri müdahalede bulunmanın diplomatik çözüm arayışlarını baltalayacağına dikkati çekerek, “Olası bir operasyon, yeni çatışmalara ve ölümlere yol açacaktır. Böyle bir olayın gelişmesine müsade edilemez” görüşünü aktardı. Açıklamasında, “Müttefikleri ABD’yi, Suriye’de fotoğrafın tamamını görmek için BM uzmanlarının raporunu beklemeye çağıran Lukaşeviç, “G-8 zirvesinde anlaşıldığı gibi raporun beklenmesi yerine hiçbir kanıt olmadan operayon yapılacağı yönünde tehditlerde bulunuluyor” değerlendirmesinde bulundu.
Suriye’de kimysal silah iddialarını araştıran Birleşmiş Milletler (BM) heyeti dün ülkeden ayrıldı. Alınan örnekler üzerinde Avrupa’daki labaratuarlarda yapılacak incelenmenin 2 haftada tamamlanması bekleniyor. BM Sözcüsü Martin Nesirky, Suriye’den ayrılan heyetin önümüzdeki haftalarda tekrar ülkeye gidebileceğini söyledi. Kimyasal saldırıyı araştıran BM heyeti son olarak, Şam rejiminin kontrolünde bulunan Mezze’deki hastanede, yaralı askerlerle görüşmüştü. BM heyeti, hafta boyunca kimyasal saldırıyı araştırmak için muhaliflerin denetimindeki bölgelere gitmişti. Denetçiler, örneklerin Avrupa’daki laboratuvarlarda incelenmesinin ardından bir rapor hazırlayarak BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a sunacak.
Suriye’den ABD’ye yalanlama

Olası Suriye müdahalesi dünyanın gündemini meşgul etmeye devam ediyor. Suriye yönetiminden kendisini kimyasal silah kullanmakla suçlayan ABD’ye yalanlama geldi. Yapılan açıklamada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin verdiği bilgilerin “yalan ve asılsız” olduğu belirtildi. Cuma günü ABD cephesinde önce Dışişleri Bakanı Kerry ardından da Başkan Obama bir açıklama yaptı. Suriye’nin kimyasal silah kullandığını belirten bu açıklamalara Suriye’den yanıt ise gecikmedi. Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada Kerry’nin sunduğu bilgiler için “yalan ve asılsız” denildi. Bu bilgilerin muhaliflerin daha önce yayınladığı eski bilgiler olduğu savunuldu.

Rus uçak gemisi Kuznetsov Tartus Limanı’na gidecek

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rus Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı Amiral Kuznetsov uçak gemisinin Suriye’nin Tartus Limanına yönelmesi kararında bir değişikliğin olmadığını ve geminin bu yılın sonlarında Tartus Limanı’nda olacağını belirtti. Rus Itar-Tass Ajansının aktardığı açıklamalarda Amiral Kuznetsov’un şu an bulunduğu limandan demir alma tarihine ilişkin bilgi verilmedi.

Hiçbir ülke istekli değil

Olası bir Suriye saldırısında misilleme saldırılarına en açık NATO ülkesi Türkiye. Bundan dolayı ABD ve Fransa’dan başka destek bulmayan savaş koalisyonuna katılması durumunda en büyük risk Türkiye’nin üstünde olacak. Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri Esad düşmanlığında Türkiye ile ortak. Ama askeri müdahale konusunda pek istekli değiller.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu