Kaynaklar'dan...

Mehmet Ağar faili meçhullerle ilgili: Ben görevimi yerine getirdim

katil-mehmet-agar

Mehmet Ağar, yargılandığı faili meçhul cinayet davasında talimatla verdiği ifadesinde, “Görevimi yerine getirdim” dedi.

1990’lı yıllarda işlenen bazı faili meçhul cinayetlere ilişkin Emniyet Eski Genel Müdürü Mehmet Ağar, eski MİT’çi Korkut Eken, eski Özel Harekat Dairesi Başkanı İbrahim Şahin ve “Yeşil” kod adlı JİTEM’ci Mahmut Yıldırım’ın da aralarında bulunduğu 19 kişinin yargılandığı davaya devam edildi.

Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, sanık Mehmet Ağar, SESBİG sistemi ile katıldı. İstanbul’da ifade veren Ağar, hakkındaki suçlamaları reddederken “Görevimi yerine getirdim” dedi. Ağar, “O dönem incelendiğinde terör olaylarının polis bölgesinde yüzde 90 önlendiğini söylemek isterim. Personelin motivasyonu artırmıştır” dedi,

Ağar, “Uzi silahların kime verildiği” yönündeki soruya “Bilmem” yanıtını verirken, diğer sanıklarla ilişkisi için ise “Alt üst münasebetidir” iddiasında bulundu.

Müşteki avukatlarının söz konusu silahları Korkut Eken’e kendisinin verip vermediğini sorması üzerine Ağar, şu yanıtı verdi: “Bunlar devletin kayıtlarında var, mahkeme isterse inceleyebilir. Konuyla ilgili mahkemede, hakkımda tahkikatlar yapıldı, gerekeni yaptılar ve sonuçlandı. Şahsıma yönelik hiçbir şey söz konusu değildir. Kaybolan silahlarla ilgili gerekli tahkikatlar yapıldı.”

Ağar, eski Başbakan Tansu Çiller’in “Teröre yardım eden iş adamlarını biliyoruz, gereğini yapacağız” açıklamasının ardından Çiller’le görüşüp görüşmediği sorusuna ise “Biz, her zaman görüşürüz” yanıtını verdi.

Şikayetçi avukatların, “Ayhan Çarkın, polis ekibinin emir içerisinde cinayetleri işlediğini söylemiştir. Bazı polislerin olaya karıştığı ortadır. Bu konuda bilginiz var mı?” sorusu üzerine Ağar, “Hayır bilgim yok. Polislik gibi bir mesleği icra eden kişi neyin suç olduğunu iyi bilir, ben bunun bir hayalden öte bir şey olmadığını düşünüyorum” dedi.

Mahkeme Başkanı Fatma Nilgün Kökçek, sanık Mehmet Eymür’ün ara celsede verdiği ifadesini duruşmada okudu ardından Ağar’a “Verilen listenin müşterek hazırlandığı ve başında İbrahim Şahin ve Mehmet Ağar olduğu, iş adamlarının pasifize edilmesi için üst makamlardan emir aldığı söyleniyor” dedi. Ağar bunun üzerine şunları söyledi: “Bunlar 20 yıldır gazetelerde ve internetlerde yazılan iddialar, bulunduğum görev sırasında Türk-Kürt hiçbir ayrım yapmadan herkese kapım ve gönlüm açıktır. Tüm makamlarda kapısı açık tek makamdır. Yasa dışı örgütle alakası olamayan herkese, dini, ırkı ve cinsi bakılmadan her türlü yardım yapılmıştır. Bu zat MİT ile ilgili raporu hazırlamış yapılan tahkikat sonrası görevden çıkartılmıştır. O günden beri bana husumet sahibi olmuştur. Birinci rapor Tarık Ümit’in ifadeleri üzerine kurulmuştur. İstihbarat da kendi elemanınıza istediğiniz sözleri söyletip bunu bir rapor haline getirip ortaya sunarsınız. Hiç birinin aslı astarı yoktur.”

Mehmet Ağar’ın ifadesinin alındığı salonun kapıları korumaları tarafından kilitlendi. Böylece gazetecilerin “gizlilik kararı” bulunmayan davayı izlemesine izin verilmedi.

Ağar’ın savunma yaptığı dava Namık Erdoğan, Metin Vural, Recep Kuzucu, Behçet Cantürk, Savaş Buldan, Haci Karay, Adnan Yıldırım, İsmail Karaalioğlu, Yusuf Ekinci, Ömer Lütfü Topal, Hikmet Babataş, Medet Serhat, Feyzi Aslan, Lazem Esmaeli, Asker Smıtko, Tarık Ümit, Salih Aslan ve Faik Candan cinayetlerini kapsıyordu. Ağar cinayetlerin yaşandığı 1993-1995 yılları arasında Emniyet Genel Müdürü olarak görev yapıyordu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu