Kaynaklar'dan...

Marmaray hattına alınan vagonlar kullanılmadan çürümeye terkedildi

marmaray

Boyları 244 metre olan 10’lu vagonlar Marmaray hat üzerinde dönüş manevra alanı olmadığı için şu anda Haydarpaşa Garı’nda atıl bir şekilde bekletiliyor. Tanesi 12 milyon euro olduğu tahmin edilen bu 10’lu vagonların 3 yıldır çürümeye terk edildiğine dikkat çeken Birleşik Taşımacılar Sendikası Genel Sekreteri Hasan Bektaş şu çarpıcı açıklamalarda bulundu: “İçinde çok hassas elektronik cihazlar olan bu trenler 3 yıldır burada. Kar, yağmur yağıyor ve zarar görüyor sonuç olarak. Projede belirlendiği gibi trenler çalışmıyor.

SİSTEMLER KONTOL EDİLMEDİ

Bu onlu setler dediğimiz trenler şu anda Ayrılıkçeşme Kazlıçeşme arasında kullanılabilecek durumda değil. Boyları uzun olduğu için Ayrılıkçeşme’ye gittiğinde oradan geri dönüş için manevra yapacak

alan yok. Aynı durum Kazlıçeşme için de geçerli. Bunlar burada bekletiliyorlar. Bundan da önemlisi tren içi ekipmanları tam olarak bitmedi. Bir buçuk aydan beri bu trenler için geceleri deneme sürüşleri yapılmaya başlandı. Ama henüz olumlu sonuç alınamadı”

Marmaray’ın kullanılamayan trenlerinin Güney Kore’den geldiğinden beri hiç bir teste tabi tutulmadığına dikkat çeken Bektaş, tren işletmeciliği yapmayan bir kurumun bu trenleri satın aldığını belirtti.

BİRÇOK EKSİKLİK VAR

Bu sebeple trenlerin kontrolü yapılsa dahi sisteme tam uyum sağlayamayacağını belirten Bektaş şöyle devam etti:

“Dolayısıyla bu trenlerin hepsi sistemden geçse bile bazı sistemler yine bu trenlere uymayacak. Bu trenlerin üzerindeki sistemlerin burada takılması gerekiyor.

Daha önce de Güney Kore’de denenmediği için önce Türkiye’de deneniyor. Hala birçok eksiklik var.”

KADERİNE TERK EDİLDİLER

Marmaray’da kullanılmak üzere getirilen trenlerin üç yıl önce Türkiye’ye getirildiği bilgisini veren Bektaş, “Kullanılmayan 10’lu vagonlar yaklaşık iki yıl Edirne ve İzmit’te bekletildi. Daha sonra ise bir kısmı Haydarpaşa garına getirilerek bekletilmeye alındı. Şuanda Marmaray hattında 12 adet 5’li vagon kullanıma alındı. Fakat geriye kalanları bu şekilde bekletiliyor. Milli servet olan bu trenler bu şekilde beklediği yerde çürüyor. Trenlerin içindeki bulunan değerli sinyalizasyon ve sistem ekipmanları zamanla zarar görüyor. Düşünün bir sıfır araba evinizin önünde durdukça çürüyor” şeklinde konuştu.

PAMUKOVA KAZASINDAN ÖNCE ÇOK UYARDIK

2000 yılında yaşanan Pamukova faciasını hatırlatan Bektaş şunları anlattı: “O zaman da biz defalarca böyle bir projenin olmaması gerektiğini söyledik. Daha sonra 41 vatandaşımızın canına mal oldu. Birilerine siyasi şov yapacağım diye bu ülkenin kaynakları bu ülkenin insanları böyle heba edilmemesi lazım.”

ÜLKEYE EN BÜYÜK İHANETTİR

Henüz bitmemiş bir projenin kullanıma açılmasının hata olduğunu söyleyen 35 yıllık makinist Bektaş, ” Türkiye şartlarına uymayan bir tren sistemi gidip Güney Kore’den alındı. Bu bana göre bu ülke için yapılmış en büyük ihanettir. Trenimiz var ama onu yürütecek yolumuz yok. Burada parça parça iş yapılıyor. Marmaray şu anda açıldı çalışıyor ama her gün test yapılıyor. Daha bitmemiş bir sürü sistem eksikliği var. Bir iki yıl daha beklenseydi tam bittikten sonra açılsaydı çok daha iyi olurdu” dedi.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu