Kaynaklar'dan...

Konya halkı açılacak yeni taş ocağına karşı eylemdeydi

konyalilar-eylemde

Konya’da çevresinde 10 taş ocağı bulunan Karaömerler Mahallesi sakinleri açılacak yeni ocağa karşı eylemdeydi. Ocaklara giden yolu kesen köylüler kamyonların geçmesini engellerken, yeni ocağın ÇED raporu öncesi gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerine de toplantı yaptırmadılar.

Konya’da çevresinde 10 taş ocağı bulunan Karaömerler Mahallesi sakinleri açılacak yeni ocağa karşı bugün (23 Aralık) eylemdeydi. Ocaklara giden yolu kesip kamyonların geçmesini engelleyen mahalleliler, yeni ocağın ÇED raporu öncesi gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlilerinin toplantının yapılacağı mahalle konağına girmesine de izin vermedi.

Merkez Selçuklu ilçesi sınırları içinde, ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıktaki 200 haneli Karaömerler Mahallesi’nde, halihazırda 10 taş ocağı mevcut. Mahallenin yaklaşık 100 metre ilerisindeki tepeye yeni bir taş ocağı açılması planlanıyor. Yeni ocak ile ilgili alınacak olan ÇED raporu öncesi bölge halkının görüşlerini dinlemek ve rapor tutmak için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü görevlileri bugün (23 Aralık) bölgeye gitmek istedi ancak mahalleye giremediler. Mahalle konağında toplantı yapmak istediklerini dile getiren yetkililere izin vermeyen mahalleli, bölgeyi terk etmelerini istedi.

Ellerinde “Taş ocaklarına hayır”, “Dinamit patlayınca evlerimiz başımıza yıkılıyor”, “Yaşamımı devam ettirebilmek için ocakları kapatın”, “Sağlık Bakanlığı neredesin, solunum yollarımız kapandı” ve “Tozdan nefes alamıyoruz” yazılı döviz ve pankartlar bulunan mahalle sakinleri taş ocaklarına giden kamyonların geçtiği yolu da kısa süre trafiğe kapattı.

Mevcut taş ocaklarından dolayı patlatılan dinamitler nedeniyle evlerinin zarar gördüğünü, sürekli toz olduğu için sağlık sorunları yaşadıklarını, hayvanlarının hastalandığını ve arazilerinin toz içerisinde kaldığını için tarım yapamadıklarını anlatan mahalle halkı, yetkililerle yaptıkları görüşmelerden de sonuç alamadıklarını öne sürdü.

Diğer taş ocakları açılırken de aynı işlemlerin uygulandığını ve karşı çıkmalarına rağmen yine de ocakların açıldığını söyleyen mahalle halkı, görevlilerle görüşme yapmak istemediklerini dile getirdi. Toplantı yapmak için jandarma eşliğinde mahalle konağına girmek isteyen görevlilere tepkisini sürdüren gruptan bazıları, müdürlük görevlilerinin önüne geçip konağa girmelerine izin vermedi. Görevlileri toplantıyı yapmadan jandarma eşliğinde mahalleden ayrıldı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu