Kaynaklar'dan...

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde semt pazarındaki vatandaşların yorumları…

kocaeli-korfez-pazar

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde semt pazarındaki vatandaşların yorumları…

Her şeyden azar azar alanlar, geçen hafta aldığından bu hafta alamayanlar, ne aldığı gözükmesin diye bizi görünce yolunu değiştirenler…

Yolunu çevirmeyen biriyle konuşmaya başlayabiliyoruz sonunda. İlk sohbet ettiğimiz Birsen Maman, “Hayat çok pahalı” diyerek başlıyor söze. Kurban kesemediklerini, kirada oturduklarını, iki çocuk okuttuklarını, hem kendisinin hem de eşinin asgari ücretle çalıştığını anlattıktan sonra soruyor: “Kurbanı nasıl keselim?”.

Okullarda temizlik veya kantin görevlisi olarak çalışan Maman, “Dönemlik çalışıyorum, her zaman iş bulamıyorum. Asgari ücret çok az. Kira, mutfak, okul, öğrenci masrafı derken geriye bir şey kalmıyor. Almak istediklerimizden birini alabiliyoruz, birini alamıyoruz” diyor.

Her hafta pazara çıkamadığını söyleyen Maman, bayram öncesi olduğu için çıkmak zorunda kaldığını vurguluyor. 19 yıldır kurban kesemediklerini kaydediyor.

Başka bir tezgâhta sohbet ettiğimiz Aynur Hanım, “Eşim emekli olmasına rağmen, hala çalışıyor. Oğlum okuyor. Bu yüzden kurban kesemiyoruz. Emekli maaşı zaten oğlumun okul masrafına ve harçlığına gidiyor” diyor.

Emekli olmasına rağmen gübre sektöründe çalışmaya devam eden Orhan Hatipoğlu, bayramın pazara yüksek fiyat olarak yansımasından şikayetçi. Bu sene kurban kesebileceklerini dile getiren Hatipoğlu, “Her sene değil para biriktirebildiğim sene kurban kesebiliyoruz” diyor.

Açlık ve yoksulluk sınırı ile 1300 liralık asgari ücreti karşılaştıran Hatipoğlu “Asgari ücret çok düşük ama piyasa, pazar fiyatları oldukça yüksek ve asgari ücretle geçinmek gerçekten çok zor” tespitini yapıyor.

“OHAL ekonomiyi bozulmadı, aksine ekonomi iyi gitti” söylemini de eleştiren Hatipoğlu, “Vatandaşın bütçesi kısıtlı, pazar fiyatları bu kadar yükselirken aynı oranda vatandaşın bütçesinin de artması gerekiyor” diyor.

Çocuk bakıcılığı yapan Nezahat Hanım, “Kalabalık ve çalışanı çok aile olmamamıza rağmen, geçinmek zor. Asgari ücretin altında 900 liraya çalışıyorum. Fiyatlar pahalı, hepsi el yakıyor, bu durum nasıl düzelir bilemiyorum” serzenişte bulunuyor.

Tezgahın diğer tarafında, “ev giderlerini sağlayabilmek için ek iş yapıyorum” diyen ve 4 yıldır pazarcılık yaptığını belirten pazarcı Hatice Atalay’dan vatandaşın tepkilerini dinliyoruz: “Vatandaşın bütçesi kısıtlı. Bu yüzden bize de kızıyor. Her gelen en ucuz ürünü istiyor. Biz de ona göre davranıyoruz”.

Kendilerinin de geçimlerinin zor olduğunu da anlatıyor şu sözlerle: “Daha önce marketimiz vardı.İflas ettikten sonra eşimle beraber pazarcılık yapmaya başladık . Bizim 3 çocuğumuz var . Biri üniversite okuyor. Haliyle masraflı. Pazarcılık dışında evde parça başı işler yapıyorum. Bazen evlere temizliğe gidiyorum.”

Hazırlayanlar: Dilara YAPRAK,Yusuf KORKMAZ

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu