Güncel HaberlerZulümler

İSG Meclisi’nden korkutan rapor

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, 2018 yılının ilk 10 ayında 62 çocuk işçinin çeşitli nedenlerden dolayı iş kazasında hayatını kaybettiğini açıkladı. Son 5 yılda ise bu rakam 354
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 2018 yılını ‘Çocuk İşçiliği ile Mücadele Ulusal Programı’ olarak açıkladığına değinen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi, çocuk işçiliğin önlenmesi konusunda, “Zaten ağır aksak ilerleyen işyeri denetimlerinin ‘görünmeyen’ özneleri olmakta, dahası çocuk emeği gün geçtikçe daha çok denetim alanlarının dışında olan alanlara, işyerlerine kaydırılmaktadır” ifadelerini kullanarak, çocuk işçiliğinin önlenmesine yönelik herhangi bir atılmadığını öne sürdü.

“Ne kadar program hazırlansa, istatistikler söylense ve referanslarda verilse de Türkiye’de çocuklar çalışırken ölüyor” diyen İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi açıklamasında, “Bu durum öyle bir noktaya varmış ki; 2018 yılında 8 yaşında ölen çocuk işçi var. Yine mücadele yılı denilen 2018 böyle giderse en çok çocuk işçinin iş cinayetlerinde öldüğü yıl olacak. Çünkü Türkiye’de çocuk işçilik, sermayenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere biçimlendiriliyor” notlarına dikkat çekti.

ÇOCUK İŞÇİLİK VERİLERİ AÇIKLANSIN

İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Çocuk işçilik konusunda çözüm üretmek isteniliyorsa çocuk işçiliğin boyutu gözler önüne serilmesi gereklidir. 6 yıldır çocuk işçiliğine dair verileri açık bir biçimde yayınlamayan ve hatta gizleyen iktidarın çocuk işçilikle mücadele edebilmesi mümkün müdür? Ulusal ve yerel basın, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan öğrendiğimiz bilgilere dayanarak tespit ettiğimiz kadarıyla bu yılın ilk on ayında en az 62 çocuk işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. Yine kayıtlarımıza göre aynı dönemde ölen 25 işçi de 18 yaşında. Ancak bu işçilerin kaçının 18 yaşını doldurmuş olduğuna dair elimizde net bir bilgi yok. Yani bazıları 18 yaşın altında olabilir.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu