Kaynaklar'dan...

Facebook, Büyük Şeytan Amerika’nın Vietnam zulmüyle ilgili fotoğrafa sansür uyguladı

Facebook, Vietnam Savaşı’nın tarihsel fotoğraflardan birini “müstehcen” olduğunu iddia ederek kaldırıyor. Olay Norveç’te tepki yaratırken, Facebook gelen tepkiye Norveçli gazetecileri engelleyerek yanıt verdi.

Norveçli yazar ve gazeteci Tom Egeland, fotoğrafların nasıl dünyayı etkileyebileceğini anlatan bir yazısında, 8 fotoğrafa yer verdi. Bunların arasında Nick Ut tarafından 1972’de Vietnam Savaşı’nda çekilen bir fotoğraf da bulunuyordu.

Facebook, napalm bombalarından kaçmakta olan çocukların olduğu fotoğrafı “müstehcen” olduğu iddiasıyla silerken, fotoğraftaki çocukların napalmden kaçmakta oldukları ve vücutlarında yanıklar oluştuğu biliniyor.

Fotoğrafta görülen 9 yaşındaki Kim Phuc’un, napalm sebebiyle kıyafetlerini çıkarttığı belirtiliyor.

RT’nin haberine göre, Norveçliler Facebook’un sansürüne karşı fotoğrafı yeniden paylaşırken, Facebook, düzenli olarak paylaşılan fotoğrafları kaldırdı.
KONUYLA İLGİLİ YAZILAR SANSÜRLENİYOR
Gazeteci Egeland, konuyla ilgili, Kim Phuc ile de görüşülen bir yazıyı Facebook’undan paylaştı. 53 yaşında olan ve Kanada’da yaşayan Kim, şu anda barış eylemcisi olduğunu bildirdi ve Facebook’un tavrını eleştirdi.

Fotoğrafın paylaşılmasından yana olduğunu söyleyen Kim Phuc, verilen tarihsel mesaja dikkat çekti.

Ancak Facebook, buna karşılık, Egeland’ın paylaştığı yazıyı kaldırdı ve Egeland’ın Facebook’unu 24 saatliğine kapattı. Aynı şey Facebook’u eleştiren Nettavisen editörü Gunnar Stavrum’un da başına geldi.

Facebook’un tavrı Norveç’te tepki çekerken, dünyanın en büyük sosyal medya sitelerinden olan Facebook’un, daha önce de benzer keyfi uygulamaları olduğu biliniyor.

Facebook’un yasakladığı o fotoğraf:

Nick Ut, a photographer with The Associated Press in Los Angeles, won the Pulitzer Prize for Spot News Photography in 1973 for the photograph of 9-year-old Kim Phuc running along a road with other children following a napalm strike on the village of Trang Bang, 25 miles west of Saigon, Vietnam. The photograph was titled, "The Terror of War." It was 40 years ago on June 8th that the photograph was taken in Vietnam by Ut. /// ADDITIONAL INFORMATION: 5/21/12 - Nick Ut, The Associated Press - nickut -

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu