Kaynaklar'dan...

Erdoğan’ın sarayının inşaatında ölen işçi korkuluksuz iskelede gece çalıştırılmış

aksaray
Türkiye’nin madenlerdeki ihmalleri tartıştığı bir dönemde, yürütmeyi durdurma kararına karşın yapılan yeni ‘Cumhurbaşkanlığı Sarayı‘ inşaatında hayatını kaybeden işçinin ölümünün arkasından da ihmal çıktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ‘Güçleri yetiyorsa yıksınlar‘ dediği, seçimlere yetiştirilmek için aceleyle yapıldığı bilinen inşaatta,28 yaşındaki Savaş Oğuz’un düşerek öldüğü uzun süre kamuoyundan gizlenmişti. İşte bu ölüme ilişkin bilirkişi raporu, tam dört ihmal sıraladı.

Kontur Sel Alüminyum firmasına bağlı çalışan Oğuz, 3 Mart 2014 günü, Atatürk Orman Çiftliği (AOÇ) arazisindeki hukuksuz inşaatın üçüncü katında çalışırken dengesini kaybederek aşağıya düşmüş, hastanede can vermişti. Oğuz iskeleden düştüğü anda saat 18.55’ti, yani hava kararmıştı.

‘Düştüğü yerde aydınlatma da, korkuluk da yoktu’

Cumhuriyet gazetesinden Alican Uludağ’ın haberine göre, Ankara Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturmada sona gelindi; hazırlanan bilirkişi raporunda da iş güvenliğiyle ilgili şu dört ihmal sıralandı:

1- İnşaattaki iskelelerin bazılarında korkuluk yoktu. Oğuz’un çalıştığı iskelenin korkulukları da sökülmüştü.

2- Var olan korkulukların periyodik bakımları yapılmadı. Son bakım kazadan altı ay önce, Eylül 2013’te yapıldı.

3- Platforma çıkacak merdiven sistemi kurulmadı;

4- Gece çalışması için gerekli aydınlatma yapılmadı

İddianamede, inşaatı yapan Rönesans firmasıyla taşeronları Kontursel Alüminyum ve İdeal İş Güvenliği şirketlerinin şantiye sorumlularının şüpheli olduğu belirtildi. Savcılık, Rönesans İnşaat ve taşeronlar hakkında dava açacak.

AOÇ arazisinde yürütmeyi durdurma kararına karşı koyan Erdoğan, “Güçleri yetiyorsa yıksınlar. Yürütmeyi durdurdular, bu binayı durduramayacaklar. Açılışını da yapacağım, içine de girip oturacağım” demişti.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu