Kaynaklar'dan...

EMO: Yandaş şirketlere elektrik kıyağı

emo

Elektrik Mühendisleri Odası yaptığı yazılı açıklamayla, 1 Temmuz’da yürürlüğe giren yeni elektrik tarifesini açıkladı. Açıklamada, düşen elektrik fiyatlarının vatandaşa yansıtılmayarak, elektrik şirketlerine rant sağlandığı uyarısında bulunuldu.

Elektrik Mühendisleri Odası(EMO) Yönetim Kurulu, yaptığı yazılı basın açıklamasıyla, 1 Temmuz 2016`da yürürlüğe konulan yeni tarifeyle TETAŞ`ın( Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş. ) fiyatları Temmuz 2011`den bu yana en düşük düzeye kadar çekildiğini belirtti. Ancak TETAŞ`ın ne bu indirimin tüketicilere yansıtılmadığını duyurulan oda açıklamasında, “Bu yılın başında torba haline getirerek elektrik tarifesini karartan; dağıtım şirketlerinin sosyal yardım, mahkeme masrafları, reklam, danışmanlık gibi elektrik hizmetiyle ilgisi olmayan giderlerini faturalara yansıtan iktidar, TETAŞ üzerinden şirketlerin pahalı elektrik satışını sübvanse ediyor’ dendi.

Açıklamada, kayıp ve kaçak bedeline kılıf hazırlayan hatta bu kanunun şirketlerin istedikleri gibi belirlemesine olanak tanıyan AKP’nin , yapılan aktarımların görülmesini engellemek için bu yılın başında faturalara karartma uyguladığı kaydedilerek, “Geçen yıl ocak ayında 17.85 kuruş olan kullanıcı fiyatının, 1 Temmuz 2016 tarifesinde 14,80 kuruşa kadar düşürüldü. TETAŞ’ın indirimleri kullanıcı fiyatlarına yansıtılmayarak dağıtım şirketlerinin beslendi. Tarifelerde değişiklik olmazsa TETAŞ üzerinden piyasaya yapılan aktarımın mali boyutunun bir yıllık kazancı 3 milyar lirayı bulacak” diye altı çizildi.

Oda açıklamasında, AKP’nin elektriği nasıl rant aracı haline getirdiği, TETAŞ’ın mali raporlarıyla özetlendi: “2013 yılını 459 milyon lira net dönem karıyla kapattı, 2014 yılında 25, 4 milyon lira net kar yazardı. Arka arkaya seçimlerin yapıldığı 2015 yılını ise 559 milyon lira zararla kapattı. Tarifeler üzerinde yapılan tespitler,TEİAŞ`ın iletim hizmet bedelinin de şirketlerin ihtiyaçlarına göre belirlendi. Halkımızın ve kamunun üzerinden şirketlere rant aktarımına son verilsin.”

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu