Halk Haber'den...

Elektrik, Su, Doğalgaz… Halka ücretsiz verilir mi? – Gazi DİRENEN

elektrik_su_dogalgaz kopyala

Bismillâhirrahmânirrahim

Öncelikle belirteyim bu yazıyı Tarık Şamil Yılmaz kardeşimizin yazısından sonra aklıma gelen ve birkaç sene evvel yaşadığım bir olay üzerine yazıyorum. Tarık Şamil Yılmaz kardeşimize de teşekkür ediyorum bu önemli konuyu aklıma getirdiği için.

Hayatında hiç deniz görmemiş birisi, göl görse vay be ne büyük bir su kütlesi diyerek şaşkınlığını gizleyemez ve ona göre en büyük su kitlesi o olur. Ne bilsin gariban bu dünyada bu gölün hükmü bile olmaz, nice denizler ve okyanuslar var o kişinin aklının alamayacağı. Kalksak o insana desek ki gardaş bu su çok küçük, bundan daha büyük bunun milyonlarca kat büyüklüğünde sular var desek adamın pek inanası gelmez, belki kalkar yok canım o kadarda değil abartmaya gerek yok diyerek belki de seni kınar. Niye çünkü o adamın dünyası budur gördüğü kadar veya onu o kadar düşünmeye iten çevresi ve hayatından dolayıdır.

Yukarıda ki verilen örnek değişik boyutlarda incelenebilir yani “alışılmış ve gerçek olan” diye. Ülkemizde de bizleri bazı hayat tarzlarına öyle alıştırmışlar ki bu tarzın dışında bir örnek versek; yok ya olmaz öyle şey, nerede o günler, öyle bir şeyin olması mümkün değil, kafayı mı üşüttün sen, çok ütopik düşünüyorsun gibi bir sürü cevapla karşılaşırız. Niye çünkü o insana bu hayat aşılanmış dağarcığında başka bir dünya yok, yaşadığı hayat ona normal geliyor veya normal gelmese de yapacağı başka bir şey yok ki, bildiği duyduğu tek yaşam bu.

Türkiye’de yaşayan birisine “Elektrik, Su, Doğalgaz… Halka ücretsiz verilir mi?” sorusu, sorunun yöneltildiği kişiyle dalga geçmek gibi bir şeydir galiba. Çünkü Türkiye’de en pahalı şeyler bu saydığımız şeylerdir, devletin sırtımızdan en düşük maliyetle en fazla kazandığı şeylerdir bunlar, halkın belini doğrultmaması için en zaruri ihtiyaçlarını en pahalıya verdiği şeylerdir bunlar, hani derler ya Yahudi bile yapmaz bunu diyeceğimiz icraatlardır bunlar. Kalkıp ta bu zaruri ihtiyaçlar bedava olur mu diye sorarsak, tabi ki en pahalıya kullandığı en zaruri ihtiyaçların bedava olması kişiye bayağı bi uzak gelir haklı olarak. İşte asıl yazmak istediğim yere geliyorum bu uzun bir girizgahtan sonra, size yaşadığım ve aynen yukarıda verdiğim örneklerde ki gibi bir olayı aktaracağım.

Ben’im kitaplığımda olan bir kitabı (Bir Devrimin Anatomisi)  abim okumak için almıştı, bir süre sonra dedi ki yahu bu kitapta diyor ki “İran’da Elektrik, su, doğalgaz halka bedavaya veriliyormuş” mümkün değil böyle bir şey olamaz, uydurma bu kitapta yazan dedi. Ben ve diğer kardeşim niye olmasın ya çok tabide olabilir, adamlar halkını seviyor, bedavaya verince de demek ki ülke ayakta kalabiliyor dedik. Yok ya bu kadarda olmaz inanmam diyerek, ailesinin bazıları İran’da bazıları Türkiye’de olan bir arkadaşını arayacağını söyledi. Aradı ve sordu, İran’da elektrik, su, doğalgaz, telefon, ev kirası, benzin, asgari ücret, memur maaşı…. Ne kadar diye. Telefonunda hoparlörünü açtı bizde dinlemeye başladık, Arkadaşı da cevapları vermeye başladı; Elektrik normal bir kullanım 2 ayda Türk lirası olarak 5 lira, su aylık 1-2 lira, doğalgaz en soğuk kış günlerinde aylık 2,5 lira, benzin belirli bir litreye kadar ücretsiz ondan sonra yanlış hatırlamıyorsam 20 kuruş falan, telefon faturası olarak da  kendisinin daha 1-2 hafta önce yeğenine doldurduğunu ve Türkiye’de 25-30 liralık tutarı İran’da 7 liraya doldurduğunu söyledi. Ev kirası diye bir şeyin yaygın olmadığını çünkü çoğu kişinin evinin olduğunu, Asgari ücret diye belli bir şeyin olmadığını işi olmayan kişinin gıda ve barınma ihtiyaçlarını devletin karşıladığını, memur maaşının da 1500 TL civarında olduğunu söyledi. Abim köyde yaşayan halkın durumu nasıl diye sordu, arkadaşı da dedi ki; en iyi durumda olan kişiler köyde yaşayanlar, çünkü devlet tarıma ve hayvancılığa teşvik ediyor, birde insanlar ticaretle uğraşıyor onun için köylünün durumu çok iyi diyerek İran’ın genel ekonomik durumu hakkında bilgi verdi. Abim de arkadaşı söylediği için inanmak zorunda kaldı ve böyle bir şeyin ütopik değil halkını seven bir devlette olabileceği ispatlanmış oldu.

Bir şeyi burada belirteyim abimin arkadaşı İran aşığı, İran’ı çok da  seven biri değildi, ne varsa onu söyledi. Hani derler belki; adam zaten İrancı kardeşim bu şekilde konuşur tabi diyebileceklere hatırlatma olsun. Abimin arkadaşını İran düşmanı falan diye lanse etmiyorum verdiği bilgilerden dolayı Allah razı olsun fakat İran’a karşıda mesafelidir ve eleştirir. Buna binaen bir söz vardır “Düşmanın şehadeti en makbul şehadettir”

Bir hesaplama yaparsak İran ve Türkiye’de gıda hariç temel ihtiyaçların ne kadar yaptığını. Türkiye için en azami hesaplamaları yapıyorum; elektrik 80 TL, su 40 TL, doğalgaz yıl boyu aylık ortalama hesaplarsak 120 TL, ev kirası 400 TL, telefon için evde 3 kişi olarak hesaplayalım 20 şerden 60 TL, ulaşım ücreti olarak bir depo benzin hesaplayalım 40 litreden litresi 5 liradan 200 TL. rakamları yan yana yazıp toplayalım;

80+40+120+400+60+200=900 TL yapıyor.

Bu hesaplamalar 4 kişilik bir aile ve en azami olarak hesaplanmıştır.

İran için hesaplamaları yapıyorum; elektrik 2.5 TL, su 2 TL, doğalgaz yıl boyu aylık ortalama hesaplarsak 2.5 TL, ev kirası için her ne kadar böyle bir şey olmasa da biz gene de 100 TL yazalım, telefon için evde 3 kişi olarak hesaplayalım 7 şerden 21 TL, ulaşım ücreti olarak bir depo benzin hesaplayalım 40 litreden litresi 20 kuruştan liradan 8 TL. rakamları yan yana yazıp toplayalım;

2.5+2+2.5+100+21+8=136 TL yapıyor.

İşte sonuçlar ortada bizim en azami gıda hariç zaruri ihtiyaçlara verdiğimiz 900 TL ye İran halkı sadece 136 TL veriyor. Yani 136 TL bedava gibi bir şey. Halkımıza pahalılık ve yüksek fiyatlar 90 yıldır, olması gereken bu, devletin yürüyebilmesi için memura maaş verebilmek için fiyatların böyle olması gerekiyor telkini verildi. Başka ülkelere bakarak bizim ülkemizin durumu iyi denildi. Ve halkımız bu ihtiyaçların bedava değil gelecek yıla bile aynı fiyatta kalacağına inanabilecek durumda değilken bizde kalkmışız bedava olabilir mi diye soruyoruz, soruyoruz çünkü olacağına inanıyoruz ve ispatlıyoruz. Hadi İran petrol ülkesi İran gibi olmasın İran’ın 3 katı fiyata bile razıyız ama nerede halkın sırtından birilerinin cepleri dolmaya devam ediyor. Fakat bu gidişe dur diyecek bilinçli, kendini Allah’a ve halkına adamış yiğitlerin geleceği günler yakındır. Sabret halkım sabrederken diren halkım güzel günler yakındır. Vesselam

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Söylediklerinizin benzerini bende duymuştum. İlk başlarda inanmamıştım. Sonraları araştırdığımda gerçek olduğunu öğrendim. Bayağı bi tuhafıma gitti. Yetkililer bizi resmen soyuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu