Kaynaklar'dan...

Elektrik borcu olan çiftçiye tarımsal destek verilmeyecek

ciftci_1
9 Mart tarihli Resmi Gazete’de ‘2014 Yılında Tarımsal Sulamaya İlişkin Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilere Bu Borçları Ödeninceye Kadar Destekleme Ödemesi Yapılmamasına İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı’ ile bu kararın uygulama tebliği yayımlandı.

Bu karar ve tebliğ ile çiftçiye tarımsal destek verilmesi için elektrik dağıtım şirketlerine borçlarını ödemiş olmaları koşulu getiriliyor. Böylelikle elektrik dağıtım şirketlerinin alacakları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eliyle garantiye alınıyor. Elektrik dağıtım şirketleri geçtiğimiz yıl bütünüyle özelleştirilerek Çengiz-Limak-Kolin gibi dev tekellere satılmıştı. Satıldıktan sonra Devlet, kayıp kaçak oranlarını düşürebilmek için jandarma baskınları yaparak kaçak elektrik avcılığına bile çıkmıştı. Sıranın çiftçiye geldiği anlaşılıyor.

Tebliğin 5. Maddesinde elektrik dağıtım şirketlerinin elektrik borcu olan çiftçilerin listesini Ziraat Bankasına bildirmeleri öngörülüyor. Çiftçi desteklerden yararlanabilmek için ya borcunu ödeyecek ya da hakettiği destekleme tutarından borcun mahsup edilmesini isteyecek. Banka çiftçinin şirkete borcunu ödedikten sonra kalan tutarı çiftçiye verecek.

Çiftçiye 2006 yılında çıkarılan 5488 sayılı Tarım Yasası uyarınca aşağıdaki konularda tarımsal destek veriliyor.
• Biyolojik ve Biyoteknik Mücadele Desteği
• Hayvancılık Desteklemeleri
• Mazot, Gübre ve Toprak Analiz Desteği
• Organik Tarım ve İyi Tarım Desteği
• Sertifkalı Tohum, Fidan Kullanım ve Sertifkalı Tohum Üretim Destekleri
• Tarımsal Danışmanlık Sistemi Katılım, Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sistemi Kayıt, Araştırma Geliştirme Projeleri ve Patates Siğili Hastalığı Alternatif Destekleri
• Türkiye Tarım Havzaları Üretim Ve Destekleme Modeli Fark Ödemesi Destekleri

Tarımsal destek verilmesinin elektrik dağıtım şirketlerine olan borçla ilişkilendirilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın görevi değil, üstelik yapılmak istenen 5488 sayılı Tarım Yasasına da aykırı. Yasanın 18. Maddesinde aynen; “Tarımsal desteklemelerin amacı; tarım sektörünün öncelikli problemlerinin çözümüne katkıda bulunmak, uygulanan politikaların etkinliğini artırmak, sektörün bu politikalara uyumunu kolaylaştırmaktır. Tarımsal destekleme politikaları, ekonomik ve sosyal etkinlik ve verimlilik koşullarını sağlayacak programlarla uygulanır” deniliyor. Çıkarılan bu Bakanlar Kurulu ve Tebliğ ile tarım sektörünün öncelikli sorunlarının giderilmesi ve geliştirilmesi gibi amaçlarla tanımlanan amaçlar arasına elektrik dağıtım şirketlerinin alacaklarının garantiye alınması koşulu da eklenmiş oldu.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu